• idag
  21 sep
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.8 mm

Försvaret stöttar regionen med ambulanser och sjukvårdare

Nyheter
PUBLICERAD:
Anställda soldater samt militärambulanser ska stötta sjukvården i länet med transporter av patienter.
Foto: Försvarsmakten
Tio sjukvårdsutbildade soldater samt två militärambulanser har nu satts in för att hjälpa Västra Götalandsregionen med transporter av sjukdomsfall under coronapandemin. Soldater från Trängregementet samt K3 är stationerade vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Sedan i måndags är yrkessoldater från Trängregementet i Skövde på plats vid Sahlgrenska sjukhuset för att hjälpa sjukvården med ambulanstransporter. Till sitt förfogande har de bland annat två militärambulanser. Under veckan kommer även sjukvårdare samt förare att ansluta från K3 i Karlsborg.

– Vi är på plats och har fått ett gott mottagande på Sahlgrenska, säger Erik Birgersson, militär insatschef. Vår uppgift är att stötta sjukvården med ambulanstransporter. Det gäller alla typer av patienter, inte bara misstänkt covid-19 sjuka. Vi har fått denna uppgift till och med den 17 maj, till att börja med, säger Birgersson.

Vårdansvaret i ambulanserna ligger dock på legitimerad sjukvårdspersonal från regionen som följer med i militärambulansen under transporten av patienterna.

– Soldaterna är inte undersköterskor utan har en utbildning i krigssjukvård som mer handlar om akutvård på plats, till exempel skottskador och stora blödningar. Soldaterna kommer inte att köra prio 1-patienter med blåljus, men det kan handla om transporter mellan vårdinrättningar eller hemmet och till sjukhus, säger Zsuzsanna Höjvall, kommunikationschef Trängregementet.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.