Sista dagen att byta från dubbdäck

Trafik
PUBLICERAD:
Från och med fredag får dubbdäck inte användas.
Foto: Berit Roald/TT
Kör man fortfarande med dubbdäck är tiden knapp. Från och med fredag är det endast tillåtet att ha sommardäck, alternativt friktionsdäck, monterat på sitt fordon.

I mars tog Transportstyrelsen beslutet att skjuta upp datumet för när dubbdäcken senast ska tas av med två veckor - från den 15 till 30 april. Anledningen var för att underlätta både för däckverkstäder och privatpersoner under rådande coronapandemi.

Från och med fredag får dubbdäck alltså inte användas. Enda undantaget är om det råder eller förväntas vinterväglag. Annars är det endast sommardäck som är tillåtet, eller odubbade vinterdäck - så kallade friktionsdäck. Det sistnämnda är något som många fordonsägare i framför allt i södra delarna av landet brukar använda året runt. Men faktum är att friktionsdäcken är gjorda för att användas på vintern. Det betyder att greppet i varma förhållanden inte är lika bra jämfört med vanliga sommardäck.

Tester som Väg- och Transportforskningsinstitutet har gjort har visat att dubbfria vinterdäck har 15 till 20 procents längre bromssträcka på sommaren jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet.

För däck som körs på sommaren är minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 millimeter.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.