• idag
  28 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kan se nya studenthusbygget i mobilen

Bostad & byggen
PUBLICERAD:
Så här fungerar AR-tekniken.
Foto: Skövdebostäder
Skövdebostäder använder sig av en ny teknik för att marknadsföra det nya tolvvåningshuset för studenter. Genom sin mobilkamera ska man kunna se en miniatyr av det färdiga bygget som om det fanns i verkligheten.

Det är första gången som det kommunala bostadsbolaget använder sig av tekniken som kallas AR (Augmented reality).

– Vi ville testa ett nytt grepp. Syftet är att levandegöra huset för de blivande hyresgästerna, som är framförallt unga från hela landet som vill studera i Skövde. Eftersom bygget ligger nära Boulognerskogen, som många Skövdebor har en relation till, tycker vi också att det är bra att kunna visa invånarna arkitekturen och med AR-tekniken blir det väldigt verkligt, säger Josefine Ahrling, kommunikatör på Skövdebostäder, i ett pressmeddelande.

För att se AR-visualiseringen använder man en särskild mobilapp.

– Man håller upp sin smartphone och ser då en 3D-modell genom kameran, som om huset verkligen fanns där. Det är möjligt att aktivera visualiseringen oavsett var man befinner sig. Man kan till exempel placera huset hemma på köksbordet, vilket är bra när många är hemma såhär i coronatider. Det går också att använda appen i Boulognerskogen om man vill se byggnaden i sin autentiska miljö, säger Josefine Ahrling.

Man har satt upp QR-koden till modellen på stängslet kring bygget så att förbipasserande kan se hur den färdiga produkten blir.

Det är Skeppsviken som utför byggnationen och arbetet flyter på utan några större hinder. Huset, som ska bestå av 132 ettor på 30,5 kvadratmeter vardera fördelat över tolv våningar, är beräknat vara inflyttningsklart till höstterminen 2021.

– Alla lägenheter har eget kök och helkaklat badrum. Det finns cykelförråd utmed gavlarna och byggnaden har solceller på taket, säger Sebastian Karlström, byggprojektledare på Skövdebostäder.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.