Rocklegendaren Little Richard är död

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Rockmusikern Little Richard har avlidit. Arkivbild.
Foto: Marta Myskova/AP/TT
Rockmusikern Little Richard är död, det bekräftar hans son Danny Penniman för tidningen Rolling Stone.

Little Richard anses vara en av förgrundsgestalterna inom rock 'n' roll och slog igenom stort med låten "Tutti frutti" 1956. Hans musik har influerat många musiker, exempelvis berättade Elton John för Rolling Stone 1973 att Little Richard var en av hans stora förebilder.

Han föddes som Richard Penniman 1932 i Macon, Georgia i USA. Han upptäcktes av gospelmusikern Sister Rosetta Tharpe vid 14 års ålder och hon bjöd in honom att vara förband innan hennes framträdanden.

Han hade en lång rad hits som "Long tall Sally", "Rip it up" och "Lucille" 1957. Hans sista stora hit var "Good golly miss Molly" 1958, efter den hamnade han aldrig mer på topp 10 på topplistan i USA. Men hans låtar spelades in av bland andra The Beatles.

Little Richard lade musiken på hyllan 2013. Hans son Danny Penniman säger till Rolling Stone att det fortfarande är oklart vad fadern dog av.

Little Richard blev 87 år.

Stilbildare

Little Richard var en av de stora stilbildarna inom rocken, berättar Håkan Steen, musikjournalist på Aftonbladet.

Han kallade ju sig för "the architect of rock and roll" och det var ju för att det var sant. Han var verkligen en av stilbildarna inom rocken, en som verkligen var med och satte någon slags ram för vad rock var tillsammans med framförallt Chuck Berry och Jerry Lee Lewis, säger Håkan Steen.

Även Little Richards scenspråk bidrog till hans storhet, något som influerade många andra artister, fortsätter Håkan Steen.

Det är ett monumentalt inflytande han har på rocken. Även det att han hade en ganska flamboyant scenstil, som bildade skola och influerade alla möjliga tänkbara artister – David Bowie var till exempel superinfluerad av Little Richard.

Det är en enormt stor del av den tidiga rocken som dör med Little Richard.

Ann Edliden/TT

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.