Hoppa till huvudinnehållet

Tulpanerna står i full blom

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Tulpanerna står i blom i alla slags färger.
Tulpanerna står i blom i alla slags färger. Foto: Tobias Larsson Franzén

De tusentals tulpaner som planterades förra hösten har nu vecklat ut sina färggranna knoppar. Det är en syn som lockar många till Garpaparken i Skövde.

I rabatterna, vid gång- och cykelvägen, under trädkronorna och, framför allt, omkring statyn kan man just nu beskåda tulpaner i alla sorters färger. De står i full blom och livar upp tillvaron för Skövdeborna under dessa rådande tider.

 • Foto: Tobias Larsson Franzén
 • Foto: Tobias Larsson Franzén
 • Många beger sig till parken.
  Många beger sig till parken. Foto: Tobias Larsson Franzén
 • Foto: Tobias Larsson Franzén
 • Skyltar informerar om de olika sorterna.
  Skyltar informerar om de olika sorterna. Foto: Tobias Larsson Franzén
 • De 17 tårtbitarna kopplar an till FN:s globala mål för hållbar utveckling.
  De 17 tårtbitarna kopplar an till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Foto: Tobias Larsson Franzén

Bara i tårtbitsplanteringarna handlar det om totalt 37 000 stycken i nyanser av rött, lila, vitt och orange. Tårtbitarna ska spegla de olika delarna som gör FN:s globala mål för hållbarhet - 17 olika mål med olika färgteman som ska bidra till att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen.

Garpaparken har på grund av tulpanerna blivit ett populärt besöksmål. Mängder med folk, inte bara Skövdebor, passar på att ta promenera förbi platsen för tillfället. De flesta har med sig en kamera eller använder mobiltelefonen för att passa på att få en fin bild.

Lite längre bort under träden har trädgårdsmästaren Anders Stålhand planterat en blandning av blomsterlökar som på sikt är tänkt att förvildas.

Kommunen har satt upp skyltar med information om de olika tulpansorterna och bänkar finns utplacerade för att man ska kunna sätta sig ner och njuta av färgprakten en längre stund. Man kan också använda appen Skövde streetmuseum om man vill gå en guidad tur på egen hand.

– Det är som att man är i Holland, var en kommentar från en besökare som tog sig en titt på odlingen under måndagen.

Artikeltaggar

BlommorMiljöSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.