Radioklubben flyttar ut i coronatider

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
SMFF går ut på att från naturen få kontakt med andra radioamatörer.
Foto: Privat
När de rådande tiderna med coronaviruset sätter stopp för sociala aktiviteter inomhus så kan man ju alltid flytta aktiviteterna utomhus. Så tänker i alla Skövde amatörradioklubb.

Medlemmarna i Skövde amatörradioklubb tar med sig sina radioapparater och antenner av enklare slaget ut i naturen. Därifrån försöker de få kontakt med andra radioamatörer både inom och utanför landet.

Aktiviteten kallas för SMFF (FF står för flora och fauna) och är en nationell tävling som går ut på att deltagarna beger sig ut till ett naturreservat eller ett natura 2000-område och försöker skapa så många kontakter med andra som möjligt. En kontakt är lika med en poäng. Det finns också en tävlingsgren som inriktar sig på sjöar.

Syftet är flera, dels att stimulera amatörradio men också att uppmuntra till fysisk aktivitet och naturupplevelser.

– Genom att delta kommer man till platser man sannolikt aldrig annars skulle besöka. Det är fantastiskt vad mycket fint det finns att se i vår omgivning. Man behöver inte åka speciellt långt för att komma till något av våra naturvårdsområden eller sjöar som ingår i tävlingarna, säger Bengt Frykler från Skövde amatörradioklubb som är klubben som administrerar tävlingarna där kassören Bengt Karlsson är ansvarig.

Amatörradio är en hobby som kan utövas av alla.
Foto: Privat

Tävlingarna pågår året om, men är extra passande nu då inomhusaktiviteter inte lämpar sig, speciellt inte för de som tillhör riskgrupp för covid-19.

Utöver dessa inhemska tävlingarna finns det dessutom en skandinavisk tävling.

Enligt klubben är amatörradio en hobby som utövas av runt 11 000 personer i Sverige, tre miljoner i hela världen. Ålder, yrke, kön eller var man bor spelar ingen roll.

"Det är det gemensamma intresset för amatörradio som är drivkraften".

Tävlingarna pågår året runt.
Foto: Privat
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.