• idag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vandring i Rödegårdens naturreservat

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorer i Rödegårdens naturreservat.

Denna extra naturvandring med SPF Seniorerna Skövde utgick från Ingasäter, där Carl von Linné var 1746 och studerade den redan då ansenliga boken, vars högstubbe står kvar än idag. Denna dag, 274 år senare, var det vår ”nutida Linné”, Ingvar Fredriksson, som guidade en stor grupp seniorer i Rödegårdens naturreservat. Ingvar började med att utlysa en tävling där man skulle gissa hur många växtarter som vi skulle se och omnämna under dagens utflykt.

Rödegårdens naturreservat gränsar till Garparörs, och den första sträckan gick genom högvuxen ädellövskog med en del hamlade lindar. Träden hamlades, d.v.s. man kapade av dem så de inte fick växa sig höga. Resultatet blev att det sköt många nya skott ut från stammen och det var dessa man sedan skördade för att ha som vinterfoder till djuren, främst fåren.

Under den skira grönskan från lövträden växte bl.a. lungört. Den finns med både röda och blå blommor och Ingvar berättade att blomman från början är rödaktig men när den har blivit befruktad, pollinerad, ändrar den färg till blått. Ett naturens eget signalsystem till insekterna att; kom till mig jag är ännu inte pollinerad!

Ett annat sätt att föröka sig på uppvisar den vacker bleklila tandroten, som trivdes gott i det strilande ljuset under träden. Den förlitar sig inte på vare sig insekter eller vind, utan bildar groddknoppar i bladvecken. När de är mogna faller de till marken och en ny blomma växer upp. Av mängden tandrot att döma är det ett framgångsrikt sätt att föröka sig på.

Efter lövskogen kom vi ut på den öppna hagmarken med sina odlingsrösen och stengärdsgårdar. Här är biotopen annorlunda, liksom växtligheten. Dominerade gjorde gula växter, maskros, gullviva, ja t.o.m. en nyutslagen tidig käringtand. Även mandelblom och blå buskviol lyste i hagen, liksom blommande fågelbärsträd och hägg.

Ett litet ensamt bi med ljus färg besökte en blomma, vilket föranledde Ingvar att tala om att det var ett sälgsandbi. Det lever i torra marker som solitärt bi och bygger sitt bo i sanden, grustag eller andra öppna sandytor. Man kan ofta se bogångarna i sanden om man ger sig tid att se efter. De flesta bin i landet är solitära sandbin så det är viktigt för pollineringen att bevara öppna sandytor.

Hela gruppen intog det alltid lika välsmakande naturfikat i den öppna solvärmda hagmarken.

På återvägen till startpunkten räknade vi in ytterligare några växter. Hur många skulle det bli totalt? När notarien räknat samman hade vi sett och talat om 60 olika arter. Vinnare blev Claes Stymne, som vann en burk med pollenkorn insamlade av Ingvars tambin.

Vi kände oss nog alla lite grand som vinnare denna vårförmiddag, då vi oaktat restriktioner har kunnat vara ute tillsammans. Trots det behöriga avståndet så ser man ju varandra och man kan tala med varandra och inte minst uppleva den härliga våren tillsammans med en utmärkt naturguide.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.