• idag
  21 sep
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.8 mm

Så blir studenten i Skövde - besked från kommunen

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Under pandemin är ingenting som vanligt - studentfirandet blir inte heller sig likt.
Foto: Roland Svensson/Arkiv
Nu är det klart hur årets studentfirande blir i Skövde. Det blir väldigt annorlunda, kortare och mer utspritt - men firande blir det, lovar kommunen.

Allt i samhället påverkas av den pågående pandemin. Skövde kommun har tidigare i vår meddelat att årets studentfirande kommer att genomföras på annat sätt är det traditionella - just för att minska risken för smittspridning av covid-19.

Men detaljerna kring firandet har inte varit kända - förrän på måndagen. I ett pressmeddelande informerar kommunen om detaljerna.

God dialog

Man framhåller att man har haft en god dialog med studentkommittéerna och är glada över att man tillsammans ha kommit fram till en lösning för studenten.

Studentfirandet i Skövde sker fredag den 12 juni. Firandet sker på flera olika platser och klockslag under denna dag, framgår av pressmeddelandet. Det handlar bland annat om parkeringen på Arena Skövde och parkeringen på Billingehov.

Springer ut

Det blir en kort samling klassvis som avslutas med att studenterna springer ut med påtagen studentmössa för att tas emot av sin familj eller närmast anhöriga i en personbil på angiven plats. För att klara av logistiken och minimera risken för smittspridning tillåts maximalt en personbil per student.

För gymnasiesärskolans individuella program gäller utspring från hus 4 på Kavelbro. Där tas studenterna emot på skolgården av högst två anhöriga per student.

Tydliga regler

I pressmeddelandet framgår att kommunen vill att förälder eller närmast anhörig skjutsar sin student till den anvisade platsen vid det angivna klockslaget för avslutningsceremonin. Personbil och mötande person får endast befinna sig på parkeringen under den angivna tiden för klassens avslutning. Efter avslutningen tar sig studenterna direkt till sin bil med anhöriga, i syfte att förhindra folksamlingar i centrala Skövde.

Enbart friska elever

Kommunen framhåller också att när det gäller sjukdomssymptom så är det Folkhälsomyndighetens allmänna råd som ska följas. Den som är frisk får delta i studentfirandet, men vid minsta symtom måste man stanna hemma. Även om man inte tillhör en riskgrupp eller är rädd om den egna hälsan, så har man ett ansvar gentemot andra personer i samhället. Alla måste ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen. Det gäller även vid studentfirandet.

"Visar respekt"

Kommunen lägger till att man hoppas på en härlig studentdag för alla studenter och deras familjer. "Vi utgår från att alla visar respekt för myndigheternas riktlinjer om att hålla avstånd till andra så att vi får ett tryggt och säkert studentfirande och att inga folksamlingar uppstår".

"Ställer om"

– Vi ställer inte in studenten, vi ställer om och genomför en annorlunda student. Vi har haft en god dialog med studentkommittéerna och är glada över att tillsammans ha kommit fram till en lösning för studentfirandet, säger Bengt Stenhammar, avdelningschef Gymnasium Skövde.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.