• idag
  29 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vinklat om Arlagårdar

Insändare
PUBLICERAD:
Om vi menar allvar med en svensk livsmedelsproduktion kan vi inte låta oss påverkas av tendensiösa yttringar, menar Holger Larsson i sin insändare.
Foto: Åserud, Lise
Angående Uppdrag gransknings program “Arlagården”.

Normalt tittar jag inte på “Uppdrag granskning”. Det är inte för att jag försvarar korruption och missförhållanden, utan mer för att det påminner om kattens lek med råttan där maximal vanära skall bibringas den som är föremål för granskningen oavsett ursprungliga intentioner, som besvärar mig.

Arlagården berör det som jag sysslat med ett helt yrkesverksamt liv, även om det var ett tag sedan. Väl medveten om hur omöjligt det är att behandla sådant i massmedia var jag tvungen att se programmet, nu och när det sändes första gången.

Vad gäller djurtillsyn och djurskydd har jag inga invändningar. Men det är inte svårt att se, här används de endast för att nå målen. För Uppdrag granskning: Tillfoga Arla så stor skada som möjligt och punktera “Bregottfabriken”. För den lagbrytande fotografen: Det ska inte finnas någon djurhållning. Nu när man fått ut intervjuoffer upprepades som ett mantra, utdrag ur besiktningsprotokoll sammankopplat med “Arlagårdar” och “Arlabönder” som det finns tusentals. Enstaka fall eller inte, man hade inte hittat fler än 12 sådana bland 210 granskade ärenden och dem vägrar jag kalla Arlabönder. Den som varit på vallsläpp på en Arlagård och skolbarn som varit på gårdsbesök på en Arlagård vet vad en Arlabonde är. Arlabönder är de tusentals leverantörer som jobbar på sina gårdar bl.a. med att uppfylla de kvalitetsprogram som är grunden för de fina produkter vi kan köpa från Arla och andra mejeriföretag.

Personligt till dig som läser detta: Arla är stora och kan tyckas tåla en granskning som denna. Arlas bas är leverantörerna, stora de också numera men inte lika tåliga. Om vi menar allvar med en svensk livsmedelsproduktion kan vi inte låta oss påverkas av tendensiösa yttringar som denna. Missförhållanden ska rättas till genom myndighetsutövning, inte genom opinionsyttringar.

Holger Larsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.