Hoppa till huvudinnehållet

Många skyddsrum klarar inte kraven visar inspektion

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Per Carlsson, förvaltare och Thomas Olsson, förvaltningschef vid Skövdebostäder vid dörren till ett av skyddsrummen på Trängen. Rummet används som förråd men kan snabbt ställas om vid ett krisläge.
Per Carlsson, förvaltare och Thomas Olsson, förvaltningschef vid Skövdebostäder vid dörren till ett av skyddsrummen på Trängen. Rummet används som förråd men kan snabbt ställas om vid ett krisläge. Foto: Roland Svensson

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har inspekterat skyddsrum i Sverige visar det sig att omkring tio procent av lokalerna inte uppfyller kraven. I Skövde finns i dagsläget 482 skyddsrum men hur det är ställt här kommer att visa sig först nästa år då kontroller planeras.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ansvar för att inspektera landets omkring 65 000 skyddsrum som kan tas i bruk i händelse av krig eller andra allvarliga katastrofer. Skyddsrummen som ibland kan rymma flera hundra personer ska skydda mot både mot giftig gas, bombangrepp, samt ha tillgång på vatten. Nu visar en granskning av P1-programmet Kaliber att MSB hittat brister om hur skyddsrummen fungerar. 200 av 1 890 kontrollerade skyddsrum fick förläggande om åtgärder. Bland annat kan det handla om att rummet inte kan återställas i tid.

Används som förråd

Ofta handlar det om att skyddsrummen används för andra ändamål och inte kan ställas om från förråd eller cykelparkering inom den tid som är stadgad för att skyddsrummet kan tas i bruk. Vid en allvarlig händelse ska skyddsrummet stå klart att öppna inom 48 timmar. Många finns i anslutning till flerbostadshus eller offentliga byggnader, köpcenter eller industrifastigheter. Ibland till och med i privata villafastigheter. Skövdebostäder har flera skyddsrum att se till bland sina fastigheter, bland annat vid Trängens bostadsområde.

 Per Carlsson och Thomas Olsson inspekterar förrådet där luftfilter, toaletter och mycket annat förvaras i händelse av kris.
Per Carlsson och Thomas Olsson inspekterar förrådet där luftfilter, toaletter och mycket annat förvaras i händelse av kris. Foto: Roland Svensson

– Den här lokalen ska rymma cirka 180 personer, det blir 0,75 kvadratmeter per person, säger förvaltningschef Thomas Olsson. Rummet är en viktig förrådsresurs för cyklar och annat men det går snabbt att ställa om. Vi står även för löpande underhåll, besiktigar och förvarar utrustning till skyddsrummet.

Nybygge vid Elins

Enligt MSB har Skövde kommun plats för 53 126 personer, fördelat på 482 skyddsrum. De allra flesta med central placering och vid flerbostadsområden. Under 2021 hör Skövde till de kommuner i landet där ett antal skyddsrum ska inspekteras. Men det är långt i från alla utrymmen som besöks, bara 15 rum ligger med i planeringen. Nybyggnationen av skyddsrum upphörde 2002, men om ett gammalt rum rivs bort av olika skäl måste ofta fastighetsägaren bygga ett nytt på i stort sett samma plats.

– Så blir det vid Elins esplanad där det tidigare fanns ett skyddsrum i anslutning till fastigheten där Elgiganten låg och som är riven nu, säger Bengt Johansson, förste byggnadsinspektör på Skövde kommun. Det kunde ta emot upp till 90 personer och där måste man man bygga ett nytt enligt MSB.

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderMSBNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.