• idag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad är god journalistik 2020?

Insändare
PUBLICERAD:

Undertecknad fick nyligen ta del av en artikel hämtad ur en av våra största dagstidningar.

Några journalister från storstaden fick i uppdrag att bege sig ner till en mindre ort (kommun) i norra Skaraborg för att där göra ett reportage om en citat; "extrem växande rörelse"! Att de etablerat sig just i den här lilla orten beror enligt reportaget på citat: "lokalen var billig och ligger nära en Europaväg som förbinder våra storstäder". Där borde reportrarna ha stannat och utfört sitt uppdrag enligt undertecknad! Nej, istället fortsätter de några mil söderut till centralorten och träffar där en person som de förmodligen nystat upp via nätet. Utan att vara det minsta källkritiska skriver journalisterna vidare citat: "En kommun som sett bättre dagar, det ser vackert ut i kommunens reklamfilm, en tjyvblåsig februaridag är det inte lika vackert och folk rör sig mest till och från mataffären. I kommunen går runt nio procent utan jobb vilket är klart över rikssnittet, befolkningen åldras, Sverigedemokraterna har rätt högt stöd här", slut citat!

Att det finns människor som saknar bred kunskap är ingen nyhet, men att det finns journalister som ägnar sig åt att skriva ner ett samhälle på det här sättet är rent ut sagt bedrövligt! De traditionella medierna har det tufft! Att göra reportage av det här slaget flyttar inte fram positionerna direkt! Bara för att vissa individer är aktiva på nätet och har många så kallade följare behöver inte betyda att de är mer medialt intressanta än andra!

Ett råd till dagens journalister: minska Era egna tankar och funderingar i reportagen och bli mer källkritiska innan ni publicerar och svartmålar små orter enbart i syfte att skapa rubriker!

Pelle Leijon

Småföretagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.