Nio fall av covid-19

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Antalet konstaterade fall av covid-19 uppgår till nio enligt Skövde kommuns senaste rapport. Samtliga fall är inom äldreomsorgen. Förra veckan var antalet tio.
Foto: Anneli Malm
Det finns nio konstaterade fall av covid-19 inom Skövde kommun, samtliga är inom äldreomsorgen. Förra veckan var antalet tio konstaterade fall.

Det rapporterar Skövde kommun under onsdagseftermiddagen.

Nio fall

Av de nio konstaterade fallen är sex inom äldreboende och tre inom hemtjänsten. Under förra veckan fanns totalt tio konstaterade fall inom äldreomsorgen och nio av dem var på Tomtegårdens äldreboende.

– Vi har inga signaler om att vi har en kraftig spridning. På Tomtegården har man isolerat dem ganska väl. Man har koll på läget även om det är olyckligt att de blev smittade på Tomtegården, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

Använder visir

Personalen inom Skövde kommun använder nu visir i det vårdnära arbetet enligt direktiv från Västra Götalandsregionen.

"Detta är ytterligare ett steg i att vara proaktiva och skydda våra brukare. I övrigt är basal vårdhygien fortsatt avgörande för att skydda mot smittspridning och den personal som arbetar inom vård och omsorg är utbildade för att hantera smittsamma infektioner och vi jobbar kontinuerligt med att säkerställa att man har tillgång till information och tydliga instruktioner." skriver Skövde kommun i ett pressmeddelande.

Toppen väntar

Den beräknade toppen då det gäller coronapandemin i Skövde beräknas vara i slutet av maj.

– Det är fortfarande så att våra Skövdebor måste förstå att vi inte är ur någonting, möjligtvis är vi mitt i någonting. Ska vi lyckas hålla i det måste vi hålla i och hålla ut, att hålla avstånd och följa råden som Folkhälsomyndigheten har. Det är det som kommer avgöra hur utvecklingen blir, säger Katarina Jonsson.

De första fallen av konstaterade covid-19 på äldreboenden i Skövde kommun konstaterades kring påsk. En av brukarna som drabbades då avled under påskhelgen på sjukhus, den andra brukaren har tillfrisknat.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.