• idag
  29 maj
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förslag från servicenämnden: "Sälj Varola skola"

Nyheter
PUBLICERAD:
Varolabornas protester hjälpte inte, kommunen lade ner byskolan i juni förra året. Nu föreslår servicenämnden att kommunen säljer skolan.
Foto: Roland Svensson/Arkiv
Det har gått ett och ett halvt år sedan kommunen beslutade att verksamheten i Varola skola skulle läggas ner. Nu föreslår servicenämnden att kommunen säljer skolan.

I november 2018 fattade barn- och utbildningsnämnden i Skövde ett beslut som innebar att verksamheten vid Varola skola skulle läggas ned. Varolabornas massiva protester hjälpte inte, kommunen stod fast vid sitt beslut.

Sade nej igen

I juni förra året stängdes skolan och sedan dess har andra alternativa lösningar förts fram, så som friskola. Men ingenting har blivit verklighet. Fast frågan har levt kvar, i ett medborgarförslag i början av av detta året framfördes önskemål om att en kommunal landsbygdsskola skulle öppna i Varola igen. Om det var omöjligt i den tidigare skolformen så föreslogs att kommunen skulle se över möjligheten att bedriva förskola och en skola från förskoleklass till årskurs tre. Men kommunen sade nej.

Sälj skolan

Nu föreslår servicenämnden också att kommunstyrelsen säljer skolan. Sedan juni förra året har ingen kommunal verksamhet bedrivits i fastigheten och servicenämnden anser att den ska säljas för att kunna möjliggöra att den används på något annat sätt.

— I likhet med andra fastigheter där kommunen inte längre bedriver verksamhet så föreslår vi att denna fastighet säljs. Vår förhoppning är att den kan komma till annan nyttig användning, säger Torbjörn Bergman (M), ordförande i servicenämnden, i ett pressmeddelande.

Kan styckas av

Skollokalerna har stått tomma sedan juni 2019 utan att någon har använt dem, med undantag för Hembygdsföreningen och förskoleverksamhet.

– Vi föreslår att vi styckar av fastigheten och att de byggnader där Hembygdsföreningen och förskoleverksamheten finns blir kvar i kommunal ägo. Då kan de stanna kvar i lokalerna som de använder idag, säger Torbjörn Bergman.

Det är kommunstyrelsen som fattar det slutliga beslutet om försäljning.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.