Hoppa till huvudinnehållet

Svenskar portas när Cypern öppnar

Publicerad:
Svenskar stängs ute när Cypern öppnar för turister i juni. Arkivbild.
Svenskar stängs ute när Cypern öppnar för turister i juni. Arkivbild. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Cypern förbereder för att öppna sina gränser för turister. I två steg kommer direktflyg att tillåtas från sammanlagt 19 länder, med start den 9 juni – men Sverige finns inte med på listan.

– Olyckligt, tycker socialminister Lena Hallengren (S).

Däremot hör norrmän, danskar, finländare och tyskar till dem som snart kan besöka Medelhavsön, efter att ha testat negativt för coronaviruset, rapporterar bland annat Cyprus Mail.

Enligt tidningen The Mirror, som hänvisar till Cyperns transportminister Yiannis Karousos, bygger bedömningarna på statistik gällande coronaviruset i respektive land, och listan över nationaliteter som tillåts inresa i landet ska uppdateras efter tid när nya data presenteras.

Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.

Oklart om Grekland

Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.

Urvalet ska bygga på "epidemiologiska kriterier", och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.

Inte hur som helst

Sveriges utrikesminister Anne Linde (S) har inte gått att nå för en kommentar, men socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade uppgifterna gällande Cypern i Nyhetsmorgon i TV4.

– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern. Sverige har verkligen under den här krisen varit ett land som försöker stå för öppna gränser. Sedan är det klart att människor inte kan resa hur som helst, men vi förespråkar att man ska behandla länder lika.

UD skriver i en kommentar till TT att Ann Linde den 15 maj deltog i EU:s utrikesministermöte, där bland annat reserestriktioner inom EU kom upp: "Från svensk sida understryker vi det som också EU-kommissionen har sagt, att det inte ska vara en diskriminering av olika länder, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det".

UD avråder svenskar från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till den 15 juli, sedan ska en ny bedömning göras.

Artikeltaggar

Ann LindeCoronavirusetCypernEUGreklandInrikes/utrikesLena HallengrenSverigeTV4

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.