Strävar efter att kunna inleda höstterminen på campus

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det uttalade förstaalternativet, som man i första hand planerar för, är att inleda höstterminen på plats.
Foto: Anna Warner
Senast den 1 juli kommer Högskolan i Skövde fatta beslut om hur det blir med undervisningen i höst. Lärosätets har dock siktet inställt på att kunna välkomna studenter tillbaka på campus när terminen börjar.

En förutsättning för att distansundervisningen, som har skett sedan i mars, ska avslutas är att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras. Skulle de nuvarande rekommendationerna stå kvar ska Högskolan i Skövde ha en beredskap för att kunna genomföra de campusbaserade utbildningarna på distans även i höst, skriver man i ett pressmeddelande.

Lars Niklasson, rektor på Högskolan i Skövde, har förhoppningen att kunna hälsa studenter välkomna till campus när höstterminen börjar, vilket är huvudalternativet man strävar efter och planerar för. Han har dock uppmanat medarbetarna att hålla två spår öppna.

Senast 1 juli

Den 1 juli är det sista datumet som man kommer att fatta beslut om hur hösten blir. Beslutet kommer att basera sig på de rekommendationer och förutsättningar som då gäller. Om man då bedömer att det inte är möjligt att återgå till campusundervisning höstterminen 2020, är det reservalternativet som gäller.

– Det första antagningsbeskedet inför höstterminen går ut andra veckan i juli. Därför har vi sagt att vi kan vänta till den 1 juli med att ge besked men inte längre. Jag hoppas dock fortfarande att jag ska kunna ge beskedet tidigare än så, helst innan midsommar, säger rektor Lars Niklasson.

Att fortsätta med distansundervisningen är alltså inte det uttalade förstaalternativet.

– Vi vet att många studenter har haft det tufft under våren då man tvingats studera på distans. Det kan också vara påfrestande att inte veta hur länge distansundervisningen ska pågå. Vi vill därför vara tydliga med vad som är vår huvudsakliga ambition och inriktning.

Högskolans rektor tycker inte det är konstigt att Högskolor och universitet just nu ger olika besked om hur man ska hantera starten på höstterminen.

– Även om vi vet att alla kommer att få arbeta under samma rekommendationer till hösten har vi väldigt olika praktiska förutsättningar. Därför lägger vi tyngdpunkten i vår planering lite olika, säger Lars Niklasson.

Den kanske svåraste frågan att lösa för Högskolan handlar om de internationella studenterna. Deras situation mycket svår att bedöma i nuläget, bland annat beroende på de reserestriktioner som gäller. Högskolans övergripande inställning är dock att ta emot de internationella studenterna på campus.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.