• idag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klart med operans flytt

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Göteborgsoperan ska flytta från Eric Uggla till Kulturhuset.
Foto: Anna Warner/arkiv
Nu är det klart. Göteborgsoperan flyttar till Kulturhuset. Stadsteatern och Valhall blir de nya spelplatserna.

Skövde kommun och Göteborgsoperan har tecknat ett nytt avtal som garanterar en fortsättning av Skövdescenen från första januari 2021. I fortsättningen kommer föreställningarna att ges i Kulturhuset.

Omförhandling

När Västra Götalandsregionen kom till slogs länsteatern i Skaraborg ihop med Göteborgsoperan. Eric Uggla blev då Skövdescenen.

Under 2019 påbörjade Göteborgsoperan och Skövde kommun en omförhandling av avtalet kring operans verksamhet i Skövde och nu har parterna enats i ett nytt avtal som säkerställer en fortsättning av en premiärscen i Skövde, men nu på Kulturhuset.

En ny publik

Beroende på vilken föreställning som ges kommer man att spela på stadsteatern eller i Valhall, och i första hand nyttja Frejasalen för repetitioner. Detta för att möjliggöra att teaterscenerna under de perioderna kan användas till andra publika föreställningar.

– Skövde kulturhus har ett flertal scener som lämpar sig för Göteborgsoperans föreställningar. Att de flyttar sin premiärscen till Kulturhuset betyder att de kan erbjuda ett bredare utbud av sin repertoar till Skövderegionens publik och att en ny publik kan hitta till deras föreställningar, säger Jenny Skarstedt, kulturchef i Skövde kommun, i ett pressmeddelande.

Ser fram emot flytt

– Vi ser fram emot att flytta in och bli en del av Skövde kulturhus, som blir en central, viktig och vital del av Göteborgsoperans regionala verksamhet. Fler scener ger oss större möjligheter och mer flexibilitet. Vi kan bättre anpassa våra produktioner till rätt scen och det hjälper oss att ytterligare utveckla och bredda verksamheten, säger Christina Björklund, Göteborgsoperans vd, i samma pressmeddelande.

På turné

Göteborgsoperans regionala produktioner kommer i huvudsak att ha premiär på Kulturhuset, för att senare turnera i regionen i enlighet med Göteborgsoperans uppdrag från regionen.

Avtalet gäller från och med den 1 januari 2021 till och med den 31 december 2023 och förlängs sedan automatiskt med ett år i taget om det inte sagts upp av någon part.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.