Högt antal coronasmittade i Tibro sett till folkmängd

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tibro kommun skärper sina rutiner för att minska risken för smittspridning.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Tibro kommun skärper sina egna rutiner för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Det går även nu att testa sig på Närhälsan.

I ett pressmeddelande uppger kommunen att det har skett en ökning vad gäller coronavirusets spridning i Tibro den senaste tiden. Orten är, i förhållande till folkmängd, en av de mer drabbade kommunerna i Västsverige. Under fredagens presskonferens med Västra Götalandsregionen, framkom det att det i Tibro fanns 52 bekräftade fall av covid-19.

– Det är viktigt att vi alla i Tibro hjälps åt för att minimera smittspridningen de närmaste veckorna. Det gäller att vi tillsammans håller i och håller ut, säger kommunalrådet Rolf Eriksson (S) i pressmeddelandet.

"Det är viktigt att vi alla i Tibro hjälps åt för att minimera smittspridningen", menar Rolf Eriksson (S). Arkivbild
Foto: Anita Enocksson

Mot bakgrund av detta väljer Tibro kommun att själv bli ännu mer noggrann med att försöka minska risken för att personal blir smittade, och därmed även minska risken för att personal och förtroendevalda sprider smittan vidare.

Fysisk distans viktigt

– Det är ännu viktigare nu med fysisk distans och vi hjälps åt för att skydda riskgrupperna. Alla möten som inte måste ske fysiskt ska genomföras via videolänk, säger oppositionsrådet PeO Andersson (M).

– Det gäller såväl politiska möten som möten inom den kommunala organisationen.

Kommunchefen Kristina Lundgren säger i pressmeddelandet att kommunledningen tar allvarligt på att smittspridningen tycks ha förvärrats. Under måndagen informerades alla chefer om skärpta rutiner.

– Inom kommunens verksamheter framhåller vi att den som kan utföra sina uppgifter på distans ska göra det, säger hon.

Efter beslut från Västra Götalandsregionen ska alla med lättare symptom nu kunna testa sig för coronasmitta på vårdcentraler. Närhälsan i Tibro är en av dessa som har dragit i gång med tester.

Testerna utförs utomhus på baksidan vid akutingången, vilket de med symptom informeras om vid huvudentrén via skyltanvisning. Testerna är kostnadsfria och utförs under två timmar på förmiddagen måndag till fredag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.