Hoppa till huvudinnehållet

Skövde CK drar igång Billingen Runt 10X: "Försöker aktivera folk"

Publicerad:
Skövde CK drar på onsdagen i gång arrangemanget Billingen Runt 10X. Det är ett gammalt koncept som nu återupplivas fast i en ny och modern tappning.
Skövde CK drar på onsdagen i gång arrangemanget Billingen Runt 10X. Det är ett gammalt koncept som nu återupplivas fast i en ny och modern tappning. Foto: Erica Augustsson

På onsdagen är det cykelns dag. Då passar Skövde CK på att dra igång arrangemanget Billingen Runt 10X.

– Vi vill stimulera folk att cykla genom att en del av startavgiften går till Barncancerfonden och att man även får vara med i en utlottning, säger Jörgen Bergström i Skövde CK.

Skövde CK arrangerade Berget runt 10X på 1970- och 1980-talet och nu återkommer företeelsen fast i en ny och modern tappning under namnet Billingen Runt 10X.

– Vi kom på att vi kan återanvända det och drar nu i gång med start på cykelns dag. Det pågår några månader framöver, säger Jörgen Bergström i Skövde CK.

Då handlade det om att cykla till bensinstationen i Lerdala för att där samla stämplar. Nu handlar det i stället om att ta sig runt Billingen och på ett digitalt sätt kunna uppvisa att man har genomfört sträckan.

Inga pekpinnar

Arrangören är flexibel beträffande vilken sträcka man kör och det finns flera olika alternativ.

– Rundan består i att ta sig runt Billingen. Vi kommer inte att vara hårda i vår granskning av vilka sträckor folk har kört. Tanken är att försöka aktivera folk att göra det här tio gånger och sedan kommer det att lottas ut priser som vi har fått ifrån sponsorer. Det blir en morot för cyklisterna tillsammans med att också en del av startavgiften (varje runda kostar 25 kronor) går till Barncancerfonden, säger Bergström.

– Varje runda är tre mil och uppåt. Det kommer man exempelvis upp i om man kör en sväng bort mot Lerdala och tillbaka. Det finns inget hinder för att cykla längre. Om man vill ta sig runt hela Billingen är det en sträcka på omkring tio mil. Vi har inga pekpinnar på hur en runda som man kör exakt måste se ut. Det beror mycket på om man väljer att köra en mountainbike eller om man kör på landsvägscykel. Vi vill genom det här stimulera folk att cykla i egen regi, fortsätter han.

Billingen Runt 10X pågår mellan den 3 juni och 30 september.

– Man ser ideligen folk som cyklar på berget och vi hoppas att de ska få upp ögonen för det här och anmäla sig. Det här vänder sig till människor i alla åldrar. De som känner, vill och orkar cykla runt berget får göra det. Det vore roligt om det även kunde komma med lite barnfamiljer. Vi uppmanar folk att passa på att åka på de här fina vägarna som vi har på berget. Det är en svårslagen naturupplevelse.

Inga tävlingar

Coronapandemin har hittills satt stopp för all tävlingsverksamhet. Skövde CK tvingades ställa in Billingeracet, som de skulle ha arrangerat i maj, och det innebär ett stort inkomstbortfall för klubben.

– Billingeracet är vår stora inkomstkälla. Tävlingen brukar inbringa omkring 100 000 kronor och det går vi nu miste om. En stor del av de pengarna går tillbaka till klubbens medlemmar i form av startavgifter i diverse tävlingar. Nu har de tävlingarna också fått ställts in vilket gör att vi ekonomiskt inte går lika mycket back men det är ändå en del pengar.

Skövde CK har ansökt om ekonomiskt stöd hos Riksidrottsförbundet. Klubben genomför fortsatt många träningar och har hopp om att kunna arrangera en egen tävling till hösten.

– Efter de senaste lättnaderna av restriktionerna har vi förhoppningar om att kunna anordna Billingeracet XC den 26 september. Det brukar vara omkring 300 deltagare som tävlar utspridda över olika klasser. Tävlingssäsongen är inte helt slut och kanske kan det bli flera tävlingar i höst som våra medlemmar kan åka och delta på.

Avslutningsvis – notera att Förenta nationernas generalförsamling 2018 beslutade att skapa internationella cykeldagen. Den firas varje år den 3 juni.

Artikeltaggar

CyklingSkövde CK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.