Brukare får större inflytande inom hemtjänsten

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
En ny arbetsmodell införs inom hemtjänsten i Skövde där brukarens behov ska vara i centrum.
Foto: Gorm, Kallestad
Under hösten införs en ny arbetsmodell inom hemtjänsten, där brukarens behov ska vara i centrum.

Den nya arbetsmodellen kallas IBIC , "Individens behov i centrum". Syftet med den nya arbetsmodellen är att öka den enskildes inflytande och delaktighet. Den enskilde ska kunna påverka hur deras insatser planeras och genomförs.

Få större inflytande

Vård- och omsorgsnämnden har fattat beslutet att införa den nationella arbetsmodellen för socialtjänsten. Samtidigt förändras även riktlinjerna för biståndsbedömning och en ny ersättningsmodell för hemtjänsten införs.

– Vi gör den här förflyttningen därför att vi vill gå mot en mer individuellt behovsanpassad och rättssäker socialtjänst där våra brukare har ett större inflytande över sin livssituation, säger Theres Sahlström (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Nya beräkningar

Arbetsmodellen "Individens behov i centrum" används inom särskilt boende sedan 2015 och anses fungera bra.

För att införa modellen även inom hemtjänsten behövdes ersättningssystemet förändras . Det visade ett pilotprojekt som genomfördes under 2017. För att få fram rätt ersättningsmodell som stödjer den nya arbetsmodellen och förenklar administrationen har de bland annat gjort skuggberäkningar.

Nivåer- inte minuter

Det nya ersättningssystemet bygger på nivåer istället för minuter och ska därmed ge mer fokus på brukarnas behov inom hemtjänsten än rätt ersättning för varje minut.

– Genom att ersättningen indelas i nivåer, där den är samma inom ett tidsintervall, tror vi att vi kan lyckas med detta, säger Helene Sandqvist, utvecklingschef inom vård och omsorg i Skövde kommun som varit projektledare för arbetet i samma pressmeddelande.

Riktlinjerna och den nya ersättningsmodellen börjar gälla från den 1 oktober 2020.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.