Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådens skarpa uppmaning: "Håll avstånd"

Publicerad:
Efter att de senaste torgdagarna har varit folktäta vill Peo Andersson och Rolf Eriksson att Tibroborna håller behörigt avstånd till varandra i fortsättningen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Torghandeln i Tibro på fredagarna fortsätter att locka väldigt många besökare, trots att det pågår en allmän spridning av coronaviruset. Därför uppmanar nu Rolf Eriksson (S) och PeO Andersson (M) Tibroborna, ännu en gång, att hålla avstånd och undvika stora folksamlingar.

SLA skrev i onsdagstidningen om att Tibro är en av de hårdast drabbade kommunerna i Västsverige, sett till invånarantal, när det gäller bekräftade fall av coronaviruset. Så här långt har ett 50-tal personer på orten rapporterats smittade, enligt Västra Götalandsregionen.

Eftersom det råder en allmän spridning av viruset ute i samhället är det mycket viktigt att allmänheten fortsätter att följa de riktlinjer som fortfarande gäller, uppmanar kommunalrådet Rolf Eriksson (S) och oppositionsrådet PeO Andersson (M). Alltså att hålla avstånd, undvika större folksamlingar, hosta/nys i armvecket, tvätta händerna ofta och stanna hemma om man har minsta lilla symptom.

– Nu är tiden verkligen inne att vara försiktig. Vi vet att Tibro, i förhållande till folkmängd, är hårt drabbat. Vi måste visa respekt för varandra och hålla avstånd. Det är relativt enkla regler att förhålla sig till, säger Rolf.

När det gäller torghandeln som hålls varje fredag så fortsätter det att locka väldigt mycket folk, även äldre personer som tillhör riskgrupp. Förra fredagen var lilla torget översållat med folk som stod tätt och handlade av knallarna. En sådan syn vill de båda kommunalråden inte se igen. Även om det är näringsidkarna som har det yttersta ansvaret att hålla ordning vid det egna ståndet så har även kunderna ett egenansvar, menar de.

– Torghandeln är vanligtvis en samlingspunkt, men nu har vi en allmän smittspridning som pågår. Du vill ju inte ha någon sjuk alldeles intill dig, och tänk på att du själv kan vara sjuk utan att veta om det. Ta några steg ifrån, stanna en bit bort och vänta på din tur, uppmanar PeO.

Kommunen kan inte på egen hand ta beslut om att stänga ner torghandel. Det är smittskyddsläkare som skulle ha befogenhet att ta ett sådant beslut. Kommunen kommer dock att följa utvecklingen och om problemet kvarstår så ska man titta på hur man ska gå vidare.

Tibro handel och Tillväxt Tibro har tagit fram denna skylt som sitter uppe i flera butiker.
Tibro handel och Tillväxt Tibro har tagit fram denna skylt som sitter uppe i flera butiker. Foto: Tobias Larsson Franzén

Man kommer också att sätta upp skyltar som uppmanar torgbesökarna att hålla avstånd till varandra. Det är en skylt som tagits fram av Tillväxt Tibro tillsammans med organisationen Tibro handel med sloganen "Knö inte". Dessa skyltar sitter även uppe inne i butikerna.

Även Tibro handel har gått ut med uppmaning till Tibroborna på sin Facebooksida där man bland annat skriver:

"På fredag är det torgdag, en härlig handelstradition i Tibro som både ni kunder och vi handlare uppskattar. Handel föder handel och i vanliga fall älskar vi att se torget fullt med människor som vill handla. Men just nu – i detta läget – då vill vi verkligen vädja till er våra kära kunder att ni inte vill trängas som vanligt på torget. Det är som sagt skarpt läge nu. Och ingen växt eller honungsburken är tillräckligt billig för att den ska vara värd att riskera sin eller någon annans hälsa för".

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterPeO AnderssonRolf ErikssonTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.