• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Minst 39 dödsfall i covid-19 i Skaraborg

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
18 personer har hittills avlidit i covid-19 på Skaraborgs sjukhus och minst 21 inom äldreomsorgen i Skaraborg.
Totalt sett har minst 39 personer avlidit i Skaraborg till följd av covid-19, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.
Lidköping sticker fortfarande ut med flest dödsfall.

Statistiken som Socialstyrelsen presenterar på sin hemsida visar avlidna där den underliggande dödsorsaken var covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som kommit in till Socialstyrelsen.

Siffrorna visar inte det slutgiltiga antalet avlidna utan uppdateras i takt med att fler dödsintyg kommer in. Läkarna skickar intygen inom tre veckor och det slutgiltiga antalet kommer att förändras allt eftersom det inkommer fler dödsorsaksintyg.

Sedan tidigare är det känt att äldreomsorgen i Lidköping, både inom särskilt boende och hemtjänst, har drabbats hårdast i Skaraborg med 17 dödsfall på grund av covid-19. Det har Lidköpings kommun bekräftat. Men den 1 juni hade bara 14 läkarintyg kommit in till Socialstyrelsen, så siffran lär stiga. Vad gäller Lidköpings siffror kan man också utläsa att åtta av de avlidna varit över 85 år.

Så här ser fördelningen av antalet dödsfall till följd av covid-19 ut i Skaraborg den 1 juni:

Lidköping 14 (17 fall är bekräftade av kommunen, men finns ännu inte med i Socialstyrelsens statistik)

Skövde: 7

Essunga: 4

Tibro: 4

Tidaholm: 4

Totalt blir detta 33 öppet registrerade dödsfall. Men därtill kan läggas minst fem ytterligare avlidna som ännu inte är offentliga uppgifter på grund av för få fall per kommun.

I Skaraborg har även följande kommuner registrerade dödsfall till följd av covid-19: Gullspång, Götene, Mariestad, Skara och Falköping. Deras siffror ligger dock under antalet 4 och har därför sekretessbelagts för att inte röja någon persons identitet. Men det innebär att minst fem personer ytterligare har avlidit i Skaraborg.

Totalen av antalet avlidna blir då minst 39 personer.

Skaraborgs sjukhus meddelade i tisdags att 18 personer hade avlidit på sjukhuset till följd av covid-19. Därför är det troligt att majoriteten av resterande 21 personer har dött inom äldreomsorgen, främst inom särskilt boende. Och där sticker Lidköping ut.

Totalt har 4 290 personer i Sverige avlidit i covid-19 enligt bekräftade läkarintyg som skickats in till Socialstyrelsen per den 1 juni. Mer än hälften av dessa personer har avlidit inom äldreomsorgen, till största delen på särskilt boende.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.