Hoppa till huvudinnehållet

Här fiskar du i Skövde

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
I Simsjön finns chans att fånga både storgäddor och regnbågar.
I Simsjön finns chans att fånga både storgäddor och regnbågar. Foto: Tobias Larsson Franzén

För den fiskeintresserade finns ett antal sjöar att välja på i och kring Skövde. Både den inbitne gäddfiskaren och den bekvämlige metaren har någonstans att svinga sitt spö med chans till fångst.

Simsjön är en näringsfattig klarvattensjö belägen uppe på Billingeberget, inte långt från Skövde golfklubb. Den är i allmänhet känd som en populär badsjö, men erbjuder också ett spännande fiske.

Här lurar det riktiga tungviktare - gäddor kring tiokilosstrecket brukar det fångas någon enstaka av varje år.

– Sjön är inte så jättestor till ytan men den är djup - ner till 25 meter. Det är ingen sjö där det finns mängder med fisk, men de stora vattenmassorna ger fisken som finns chans att växa sig stor och få bra kondition, säger Jonas Loft från Simsjöns fiskevårdsförening.

För att ha störst chans att fånga dessa exemplar gör man bäst i att använda båt. Men fiske från land kan så klart också lura en och annan. Annars handlar det som vanligt om tålamod. Gammelgäddorna brukar vara kända för att rata det mesta vad fiskaren erbjuder. Att det dessutom är väldigt klart vatten i sjön gör fisken extra kräsen.

– Man kan så klart ha tur, men är man ute efter en storgädda så får man räkna med att lägga väldigt många timmar. Det krävs tid och ett tjockt pannben.

Regnbåge populärt

I stället uppmuntrar Jonas de som vill ha större chans till fiskelycka att rikta sitt fiske mot regnbågen, som planteras ut i sjön ett antal gånger per år.

Regnbåge kan fiskas i Simsjön, Hållsdammen och Karstorpssjön.
Regnbåge kan fiskas i Simsjön, Hållsdammen och Karstorpssjön. Foto: Tobias Larsson Franzén

Dessa går ofta nära land och fiske från båt är inte nödvändigt. Regnbågen är en huggvillig fisk som äter allt från vatteninsekter till småfisk. De kan fångas med hjälp av till exempel mindre skeddrag, spinnare, fluga eller mete med kastflöte och mask. Gäddorna å andra sidan är utpräglade predatorer som äter andra fiskar och kräver därmed större beten.

Fiske från land bedrivs främst i den norra delen där det inte finns strandtomter. Här går det lätt att vandra utmed strandkanten och hitta platser att fiska ifrån. Det är dock ej tillåtet att fiska från varken kommunens badbryggor eller privata sådana.

  • Längs den norra stranden finns gott om naturliga fiskeplatser där man kan svinga sitt spö ifrån.
    Längs den norra stranden finns gott om naturliga fiskeplatser där man kan svinga sitt spö ifrån. Foto: Tobias Larsson Franzén
  • När fisken inte nappar kan man grilla.
    När fisken inte nappar kan man grilla. Foto: Tobias Larsson Franzén
  • Det finns mycket fint att se på också.
    Det finns mycket fint att se på också. Foto: Tobias Larsson Franzén

– Jag rekommenderar verkligen att man tar med sig barnen hit för en fiskedag efter regnbåge. Alla pengar vi får in från fiskekorten går till fler fiskar i sjön, säger Jonas.

Vill man fiska regnbåge finns även Hållsdammen, som är ett utpräglat put and take-vatten. Här släpper kommunen regelbundet ut fångstfärdig fisk. Sjön är belägen inom Billingens fritidsområde med vandringsstig hela vägen runt. Det finns gott om fiskeplatser med flertalet bryggor för ändamålet samt vindskydd och eldstäder.

Andra sjöar i Skövdetrakten är Karstorpssjön - regnbåge, gädda och abborre, Vristulven - gädda och abborre, Lången - gädda, abborre och gös, Östen - gädda och abborre.

För att fiska krävs fiskekort.

Fiske ingår inte i allemansrätten. Glöm inte att köpa fiskekort där så erfordras.
Fiske ingår inte i allemansrätten. Glöm inte att köpa fiskekort där så erfordras. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

FiskeSkövde kommunSommarTurism

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.