• idag
  13 aug
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

De tilldelas kommunens kulturstipendium

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Författaren och journalisten Cissi Hagberg är en av de två kulturstipendiaterna.
Foto: Petra Lundgren
Det står nu klart vilka som tilldelas Skövde kommuns kulturstipendium. Det handlar om Cissi Hagberg och Hugo Andersson, samt K-G Johansson som får ta emot honorärsstipendiumet.

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut stipendier till tre kulturprofiler inom kommunen. Även om antalet nominerade har varit något färre i år, så har en enig nämnd kunnat utse vilka som får äran att ta emot dessa priser.

Cissi Hagberg

Det första går till journalisten och författaren Cissi Hagberg som nyligen släppt sin debutbok som handlar om ämnet självmord. I boken ”Fyra om dagen” berättar Cissi Hagberg om den medelålders man som tog sitt liv efter tre tidigare självmordsförsök och lämnade sina barn kvar. Cissi Hagberg blandar sina egna tankar och funderingar med intervjuer där bland annat polischefer, forskare, ambulanssjuksköterskor, begravningsentreprenörer och kommunala tjänstemän delar med sig om sådant ingen tidigare vågat tala om, självmorden de möter i tjänsten.

Hugo Andersson

Filmskaparen Hugo Andersson.
Foto: Hugo Andersson

Filmskaparen Hugo Andersson är den andra andra att tilldelas stipendiet. Han är aktuell med en ny fiktiv skräckfilm "Bad signal" som har premiär under 2020. Det blir en i raden av filmer som han producerar genom sitt produktionsbolag med bas i Skövde. Hugo jobbar även med Filmplats Skaraborg där han lär unga att skapa film med enkla medel.

– Det är två värdiga mottagare av kulturstipendiet och goda företrädare för kommunens breda kulturutbud, säger nämndordförande Petter Fahlström i ett pressmeddelande.

K-G Johansson

Honorärsstipendiumet är till för att uppmärksamma någon som under lång tid verkat för utveckling och upprätthållande av kulturella världen. I år går det till K-G Johansson, mångårig medlem i Skultorps hembygdsförening, och initiativtagare till det traditionella nationaldagsfirandet i Fornbyn.

– K-G Johansson har under många år värnat om sin hembygd och dess kulturhistoriska arv och varit en förebild för densamma. Han är en väl värd mottagare av årets honorärstipendium och det känns extra bra att kunna dela ut det i år då 40-års jubileet av nationaldagsfirandet fick ställas in med anledning av coronapandemin, säger Petter Fahlström.

K-G Johansson får ta emot honorärsstipendiumet.
Foto: Roland Svensson

Prisutdelning kommer ske senare i år. Kulturstipendiet är på 10 000 kronor var och Honorärstipendiaten får en gåva i samband med utmärkelsen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.