Skövdebördiga Emelie med i Konstfacks vårutställning

Publicerad:
Emelie Liljebäck fokuserar på vardagen i en hemmiljö. Foto: Emelie Liljebäck/Pressbild

Emelie Liljebäck från Skövde är en av avgångseleverna som deltar i Konstfacks vårutställning. Hennes utställning heter "Finding presence of the absent. Till dem som snart är glömda".

Emelie Liljebäck är född i Skövde och uppvuxen i Götene, Skara och Lidköping. Hon har studerat programmet ”Ädellab” på Konstfack i Stockholm och är nu en av de 193 avgångseleverna på skolan som har sammanställt en utställning.

Så här beskriver hon den själv i ett pressmeddelande:

"Detta projekt belyser det vardagliga. Det handlar om det glömda och de saker som har gått obemärkt förbi. Det handlar om kvinnohistoria och är ett politisk utforskande av vad och vem som får ta plats. Jag fokuserar på vardagen i en hemmiljö, där jag ser företeelser som ofta blir förbisedda och inte pratas om. Jag utforskar samhället utifrån ett kök med farmoderns liv i fokus där berättelsen går igenom henne. Det är en berättelse om vardagsritualer i hemmet och dess kulturbärare. Objekten stödjer henne i ritualerna, och de hjälper också mig att berätta. Mina objekt skapar ett rum för att minnas de som snart inte längre är med oss.”

Utställningen visas på Gustavsbergs konsthall i Värmdö fram till 6 september, men kan också ses digitalt via Konstfacks hemsida.

Artikeltaggar

KonstKonstfackSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare