• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nya siffror om villapriser - största ökningen i Tibro

Bostad & byggen
PUBLICERAD:
Villapriserna har stigit med 29 procent de senaste fem åren enligt Fastighetsbyrån.
Foto: Roland Svensson
Sett över en femårs-period har villapriserna stigit med 25 procent i landet, enligt beräkningar från Svensk Mäklarstatistik. I Västra Götaland är villaägarna i Tibro kommun en av vinnarna där priserna stigit med hela 61 procent sedan 2015.

Coronapandemin har än så länge haft begränsad påverkan på bostadsmarknaden och villapriserna har gått försiktigt uppåt under 2020. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik och som Fastighetsbyrån presenterar har priserna på riksnivå och i Västra Götaland stigit med 25 procent under de senaste fem åren. En värdeökning som motsvarar 683 902 kronor.

Stigande pris i Skövde

Essunga är den kommun i länet där priserna ökat mest med hela 81 procent. I Skaraborgsområdet ligger har villaägarna i Tibro sett den högsta prisökning med 61 procent, tätt följt av Falköping med 56 procent. I Skövde har priserna gått upp med 29 procent, bara en procent mer än i Karlsborg. Prisökningen i Mariestad och Lidköping landar på 20 procent vardera.

Gotlands län är den region i landet där priserna ökat mest procentuellt sett. Här har priserna stigit med 41 procent på fem år. Västra Götalands län kommer på sextonde plats med en ökning på 25 procent och där värdeökningen i kronor motsvarade i snitt 683 902. Stockholm toppar listan över värdeökning på villor med en ökning på hela 1 058 509 kr.

Stabil villamarknad

– Generellt är det en tydlig prisökning på villor den senaste femårsperioden även om det skiljer sig mycket från ort till ort. Villamarknaden är även mer stabil än bostadsrättsmarknaden vilket vi även ser nu under Coronaepidemin där villapriserna fortsätter att stiga. Det finns många olika faktorer som driver upp priserna på vissa orter men den gemensamma nämnaren är ett lågt utbud. Det finns en inlåsningseffekt på villamarknaden och det byggs väldigt lite nya villor, jämfört med bostadsrätter, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.