• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Försvarsmakten fortsätter stödja regionen under pandemin

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Trängregementet hjälper till med transporter av patienter.
Foto: Försvarsmakten
Försvarsmakten fortsätter stödja Västra Götalandsregionen med ambulanser och sjukvårdare under hela sommaren och fram till hösten. Trängregementet i Skövde bistår med tre ambulanser, en militär insatsledare samt sjukvårdare.

På begäran av Socialstyrelsen fortsätter Försvarsmakten stödja sjukvården i Västra Götaland till och med 4 september. Ett arbete som pågår alla dagar i veckan och under dygnets alla timmar.

Personalen från regementena består av yrkessoldater samt officerare med militär sjukvårdsutbildning. Trängregementet i Skövde bistår med tre ambulanser, en militär insatsledare samt sjukvårdare. Livregementets husarer K3 samt Luftvärnsregementet Lv6 ingår också i insatsen och bistår med sjukvårdare.

Sedan i slutet av april är Trängregementet på plats i Göteborg och har påbörjat transporten av patienter. Sjukvårdare från Livregementets husarer K3 anslöt några dagar senare, och sedan mitten av juni är även Luftvärnsregementet Lv6 på plats.

- Det känns viktigt och bra att kunna stödja sjukvården i Västra Götaland under covid-19-pandemin. Försvarsmakten har förmågan att både upprätthålla sin grunduppgift, att försvara Sverige, och samtidigt lösa stödinsatser till samhället, säger Zsuzsanna Höjvall, kommunikationschef på Trängregementet.

Det är Västra Götalandsregionen som har vårdansvaret i ambulanserna när försvarets sjukvårdare assisterar legitimerad vårdpersonal. Ambulanserna är stationerade i Göteborg, men kan utföra transporter i hela Västra Götaland. Insatsen utfördes först enbart på dagtid, men sedan mitten av maj pågår den dygnet runt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.