• idag
  21 sep
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.8 mm

Barnen fick ge förslag på sommaraktiviteter

Samhälle
PUBLICERAD:
Barn boende på Käpplunda park fick prova på ridning.
Foto: Skövdebostäder
Skövdebostäder har under våren gett barn boende på Käpplunda park möjlighet att komma med förslag på aktiviteter de skulle vilja göra på sin gård under sommaren. I söndags blev det första förslaget verklighet när barnen fick prova på ridning.

Den första januari blev FN:s Barnkonvention en svensk lag. Det innebar bland annat att barns juridiska rättigheter enligt konventionen kommer att väga lika tungt som andra lagar.

Barnens perspektiv ska alltid beaktas. Skövdebostäder har gjort det sedan tidigare men tar nu nya tag och låtit barn boende på Käpplunda park få ge förslag på aktiviteter som kan anordnas på boendets gård under sommaren.

Provade ridning

Aktiviteter som väntar i sommar är bland annat bollskoj med IFK Skövde fotboll och sommargympa med Friskis och Svettis. Men ett av förslagen har redan blivit verklighet, i söndags fick barnen på prova på ridning.

– Det var ett mycket uppskattat inslag. Vi samarbetar med Skövde ryttarförening som tillhandahöll hästarna. Några av förslagen tog jag också tillfället i akt att dela med mig av när vi träffade en lekplatskonsult för att hitta saker som också lockar äldre barn, säger Ann-Kristin Essgren, bosocial samordnare på Skövdebostäder i ett pressmeddelande.

Ska få ge synpunkter

Skövdebostäder planerar även för att ge barn möjlighet att lämna in synpunkter på sitt boende. Då gäller det i första hand utemiljön där barnen vistas mer än många av de vuxna.

– Vi tänker att barnens inflytande ska bli en naturlig del av alla verksamhetsplaner i bolaget. Det var ett bra sätt att låta barnen rita vilka aktiviteter de ville ha, för det blev också ett tillfälle att prata med barnen. Så formen att rita sina åsikter kommer vi nog att ta vidare. Men viktigast är att vi inte glömmer bort barnen när vi planerar olika åtgärder, säger Ann-Kristin Essgren.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.