Hoppa till huvudinnehållet

Skövdefabriken berörs inte av varsel - kan ändå bli personalminskningar

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
AB Volvos Skövdefabrik berörs inte av det senaste varslet. Men det kan ändå bli aktuellt med personalminskningar i fabriken, bland annat genom att men inte ersätter vid pensionsavgångar eller naturliga avgångar.
AB Volvos Skövdefabrik berörs inte av det senaste varslet. Men det kan ändå bli aktuellt med personalminskningar i fabriken, bland annat genom att men inte ersätter vid pensionsavgångar eller naturliga avgångar. Foto: Roland Svensson/Arkiv

Volymerna har successivt ökat vid AB Volvos motorfabrik i Skövde. "Inom vissa delar är det nu full aktivitet, men osäkerheten kring framtida volymer är fortsatt stor" säger Maria Salomonsson vid Skövdefabriken. Hon konstaterar också att fabriken inte berörs av AB Volvos nyligen lagda varsel men att det ändå kan bli personalminskningar.

Lastbilstillverkaren Volvo räknar med långtgående effekter av coronapandemin och ska minska antalet tjänstemän med 1 250 i Sverige, en nyhet som företaget gick ut med i mitten av juni. Redan då svarade Claes Eliasson, presschef AB Volvo, SLA att han inte visste hur många vid Skövdefabriken som kunde drabbas av det kommande varslet. "Men den absoluta merparten av de 1 250 i Sverige finns i Göteborg" sade Eliasson.

Minskning av personal

Enligt Maria Salomonsson, kommunikationschef vid Volvo GTO i Skövde, står det nu klart att Skövdefabriken inte berörs av det nu lagda varslet.

– Men hur det ser ut framöver kan vi inte svara på. Vi kommer dock att bidra till personalminskningen på andra sätt, genom att på sikt dra ner antalet tjänstemän. Detta kan ske exempelvis genom att inte ersätta vid pensionsavgångar eller naturliga avgångar. Detta kommer att ske löpande med start omgående, förklarar Salomonsson.

Dialog med facken

– Vi har en god dialog med de fackliga parterna och den kommer givetvis fortgå även framöver. Vi har haft frekventa möten under hela coronaperioden i syfte att diskutera den uppkomna situationen och hitta bästa möjliga lösningar.

Stor osäkerhet

Produktionen vid Skövdefabriken är igång sedan en tid tillbaka.

Enligt Maria Salomonsson har volymerna successivt ökat. Inom vissa delar av verksamheten är det till och med nu full aktivitet.

– Men osäkerheten kring framtida volymer är fortsatt stor.

Jobbar mer

Många av de cirka 3 000 medarbetarna är fortsatt permitterade, men vissa avdelningar är helt undantagna permitteringar.

– De jobbar mer på grund av stor efterfrågan på vissa produkter. Istället för att som det ursprungliga avtalet är med permittering på 60 procent har en del avdelningar nu en längre permitteringsgrad och vissa avdelningar är inte permitterade alls i dagsläget.

Artikeltaggar

AB VolvoNäringslivSkövdeVolvo GTO

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.