Fler banker har minskat utlåningen till företag

Näringsliv
PUBLICERAD:
Bankerna minskar sin utlåning till företagen.
Foto: Erik Ekelund
Ett av fyra bankkontor i Västra Götaland uppger att utlåningen till företag minskade under andra kvartalet. Samtidigt har det blivit svårare för företagen att få lån. Det visar en undersökning som är gjord på uppdrag av Almi.

Betydligt fler bankkontor än normalt uppger att utlåningen till företag minskade under andra kvartalet 2020. Det framgår av en undersökning bland 150 bankkontorschefer i landet. Totalt är det 25 bankchefer i Västra Götaland som ingår i den nationella undersökningen.

I Västra Götaland är det 24 procent av de tillfrågade bankkontorscheferna som pekar på minskad utlåning. För hela landet är motsvarande siffra 27 procent.

– Det ska jämföras med de senaste årens undersökningar då andelen som pekat på minskad utlåning brukar ha pendlat runt 10 procent, säger Sara Wallin, vd på Almi Väst i ett pressmeddelande.

– Vår utlåning på Almi Väst har dock ökat markant under andra kvartalet, därför vet vi att behovet är stort. Många företag här i Västsverige vill, och behöver, låna till framtidssatsningar.

Riksgäldens garantiprogram

Under hösten bedömer ungefär vart tredje bankkontor att utlåning ökar. Men jämfört med de senaste årens undersökningar är det färre än normalläget. En tredjedel av bankkontoren har använts sig av Riksgäldens garantiprogram, de flesta av dessa uppger att det skett i låg grad. Bankkontoren som svarat i Västra Götaland uppger att de använt Riksgäldens garantiprogram i låg grad eller inte alls.

– Samtidigt hör vi på Almi Väst att här i Västsverige har flera banker börjat använda sig av Riksgäldens garantiprogram mer de senaste veckorna. Det är positivt inför tredje kvartalet och är viktigt för västsvenska företag.

Svårare få lån

Jämfört med tidigare syns en tydlig ökning i svårigheterna för företagen att få lån. Drygt 40 procent av kontoren uppger att det blivit svårare. Andelen avslagna kreditförfrågningar till företag har också ökat något jämfört med föregående kvartal. Riksgäldens garantiprogram har inte påverkat möjligheterna för företagen att få lån eller andelen avslagna kreditförfrågningar.

Det vanligaste användningsområdet som bankkontoren uppger är företagens behov av rörelsekapital. Bankkontoren uppger att de branscher som påverkats mest av coronakrisen är detaljhandel och tjänstesektorn.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.