Hoppa till huvudinnehållet

IFK Skövde har betalat: ”En hederssak”

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Det blev ingen start i Skövdeloppet i april och arrangören var snabba med att betala tillbaka anmälningsavgiften.
Det blev ingen start i Skövdeloppet i april och arrangören var snabba med att betala tillbaka anmälningsavgiften. Foto: Erica Augustsson

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har beslutat att arrangörer till motionslopp inte behöver betala löparnas anmälningsavgifter när lopp har fått ställas in under coronapandemin. IFK Skövde Friidrott som fått ställa in två lopp har ändå betalat ut pengar.

– Det är en ren hederssak, säger ordföranden Stefan Karlsson.

IFK Skövde skulle ha arrangerat Skövdeloppet den 18 april och Billingen Trail Marathon den 13 juni. Båda loppen ställdes in och några nya datum har inte tagits fram och i stället tar IFK sikte mot 2021.

Få kostnader

Klubben var dessutom snabb med att betala tillbaka startavgifterna för båda loppen. Med tanke på att ARN nu ändrar sina rekommendationer och säger att anmälningsavgiften till motionslopp som arrangeras av ideella föreningar inte behöver betalas tillbaka kan man tycka att IFK var onödigt snabba att skicka tillbaka pengar.

– I grunden tycker jag det är tveksamt att inte betala tillbaka, men det ändrar inte vår inställning. Vi hade betalat alla dagar i veckan, säger Karlsson och fortsätter:

– Visst, vi tappar viktiga inkomster, men å andra sidan har vi inte haft några direkta kostnader och då känns det inte rätt att behålla pengarna.

När det gäller de gigantiska loppen Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon menar de ansvariga att beskedet från ARN säkrar loppen framtid. Göteborgsvarvet anmälningsavgift ligger på 595 kronor.

– Vi ansåg att det var ett lågt belopp och det fanns ett delvis annat syfte med arrangemanget än att vara vinstdrivande, säger Marcus Isgren, chef för ARN till TT.

Stefan Karlsson tycker ändå att hanteringen är tveksam med tanke på framtiden.

– Jag tror nog att många funderar på att anmäla sig efter detta. Att få en plats till nästa års lopp tycker jag är mer ok än att inte betala.

Tufft med "Proppen"

När det gäller IFK Skövde funderar de som bäst hur de göra med höstens planerade aktiviteter. Terrängproppen som fick ställa in hela vårsäsongen skall enligt plan starta i augusti och i oktober finns klassiska Billingehusloppet.

– Vi har inte tagit definitivt beslut, men att dra i gång "Proppen" i augusti är omöjligt om dagens restriktioner på förbud mot sammankomster på mer än 50 personer fortfarande gäller. Billingehusloppet finns i vår plan, men här får vi avvakta läget, säger Karlsson.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenBillingehusloppetFriidrottIFK Skövde FIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.