Skövde kommun en av tio som specialgranskas under pandemin

Nyheter
PUBLICERAD:
Särskilt besöksintensiva kommunen i länet, däribland Skövde, ska svara på extra frågor kopplade till pandemin. Här en bild från Trollstigen, Billingen.
Foto: Jonathan Ström/arkiv
Tio kommuner i Västra Götaland - som benämns som "särskilt besöksintensiva" av länsstyrelsen - ska specialgranskas under pandemin när det gäller frågor om trängsel, information och förutsättningar för god handhygien. Skövde är en av kommunerna.

Sedan en tid tillbaka rapporterar kommunerna i Västra Götaland varje vecka in en lägesbild till länsstyrelsen kopplad till pandemin. Det framgår av ett utskick från länsstyrelsen till kommunerna.

Länsstyrelsen ska nu också följa upp hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd följs under pandemin, man ska sedan rapportera till regeringen. För att klara uppdraget ber man kommunerna om hjälp och utökade nyligen sina frågeställningar till dem.

Hur följs regler?

Nu vill man också få fram generella iakttagelser i kommunerna som kopplas till efterlevnaden av rekommendationerna, råden och riktlinjerna, exempelvis vid tillsynsbesök. Man vill även få en sammanvägd bild av information från allmänhet eller aktörer som kan kopplas till detta för resor inom landet och sommaraktiviteter.

I rapporteringen av lägesbilden säger länsstyrelsen att kommunerna ska beakta bland annat ordinarie omvärldsbevakning av trängsel och synpunkter från allmänheten.

Skövde ska svara

Tio kommuner i länet - Skövde, Borås, Göteborg, Kungälv, Lidköping, Lysekil, Orust, Sotenäs, Tanum, och Uddevalla - får ytterligare frågor att besvara, framgår av länsstyrelsen utskick. Det handlar om kommuner som enligt länsstyrelsen är "särskilt besöksintensiva".

Frågorna kommer handla om trängsel, information och förutsättningar för god handhygien hos olika aktörer i kommunen. Länsstyrelsen ber kommunerna att inhämta information från olika aktörer som kan göra relevanta observationer.

Snabba svar

Länsstyrelsen ber om överseende med den korta framförhållningen när man nu ber kommunerna i länet om en mer detaljerad lägesrapport, man hoppas ändå att kommunerna ska svara inom en vecka.

Länsstyrelsen ska ha stämt av och inlett en dialog med de tio kommuner som ska granskas extra.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.