• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Färre fick studiebidraget indraget - men Skövde mot trenden

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Gymnasieelever i Sverige har studerat hemma under våren och nu visar också siffror att färre har skolkat och därmed förlorat sitt studiebidrag. Fast i Sövde ökade andelen skolkare som förlorade den ekonomiska hjälpen.
Foto: Jessica Gow/TT
Andelen gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av skolk minskar i landet efter många års uppgång. I Skövde är visserligen andelen lägre än riksgenomsnittet men en ökning från förra läsåret kan noteras.

På torsdagen kom Centrala studiestödsnämnden, CSN, men nyheten - betydligt färre elever får studiebidraget indraget på grund av skolk efter elva års uppgång. Detta kunde man konstatera med färsk statistik från det senaste läsåret 2019/2020. CSN anser att minskningen beror på att fler elever studerat på distans eftersom gymnasieskolorna stängdes i mitten av mars på grund av coronapandemin.

Färre rapporterade

Under läsåret 2019/2020 fick 27 100, eller 8 procent, av Sveriges cirka 340 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående läsåren var 8,7 respektive 8,5, procent. Skolorna har rapporterat in betydligt färre elever med ogiltig frånvaro under perioden april-juni 2020, jämfört med samma period 2019.

Ökade i Skövde

Men Skövde går mot trenden.

Här har istället andelen som förlorat studiestödet på grund av skolk ökat. Läsåret 2018/2019 var det 186 elever, 6,1 procent, som på grund av ogiltig frånvaro blev av med studiebidraget.

Den senaste läsåret 2019/2020 är det 216 av 3 110 gymnasieelever, vilket innebär 6,9 procent. Det är samma andel som 2017/2018.

I Västra Götaland är genomsnittet för den senaste läsåret 7,1 procent (för läsåren innan: 8,2 och 8,5).

Svårt bedöma

Skolverket och Skolinspektionen har under våren genomfört undersökningar som indikerar att den samlade frånvaron i gymnasieskolan varit lägre än normalt sedan distansstudierna infördes.

- Den utvecklingen bekräftas när det gäller det inrapporterade skolket. Det är ett trendbrott, säger Peter Engberg, analytiker hos CSN, i pressmeddelandet.

Men en och annan kan nog undra om inte distansundervisningen gett ökade möjligheter till annat än studier, skriver TT, då ingen lärare kollar närvaron i ett fysiskt klassrum. Peter Engberg konstaterar då att det är svårt att bedöma om distanseleverna verkligen har ägnat sig åt skolarbetet på distans. Metoderna för att kontrollera närvaron skiljer sig mellan olika skolor, och mellan olika ämnen.

– En del har en metod som innebär att eleven meddelar sin närvaro i början av lektionen och i slutet av den. På vissa lektioner, som idrott, har eleven i bland fått föra träningsdagbok.

Studiebidraget betalas ut tio månader om året och är på 1 250 kronor.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.