Antagningarna till högskolan ökar kraftigt

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Antalet antagna till högskolan i Skövdes utbildningsprogram har ökat med 26 procent.
Foto: Anna Warner, ARKIV
Antalet antagna till Högskolan i Skövdes utbildningsprogram har ökat kraftigt. Jämfört med i fjol har antalet antagna ökat med 26 procent.
– Under flera år har vi varit tydliga med att Högskolan i Skövde behöver bli större. Jag hoppas givetvis att detta beror på att vi har varit tydliga med våra ambitioner, säger högskolans rektor Lars Niklasson i ett pressmeddelande.

Coronapandemin har fått arbetsmarknaden att svikta och för att motverka det har regeringen satsat på universitet och högskolor. Ökningen av antalet antagna till Högskolan i Skövde beror till stor del på regeringens satsning.

– Under flera år har vi varit tydliga med att Högskolan i Skövde behöver bli större. Vår delregion Skaraborg behöver en större Högskola för att ha samma förutsättningar som andra regioner i Sverige, säger högskolans rektor Lars Niklasson.

Han fortsätter:

– Nu har vi fått en relativt stor andel av de extraplatser som regeringen har delat ut. Jag hoppas givetvis att detta beror på att vi har varit tydliga med våra ambitioner, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

"Känns bra att få komma tillbaka till campus"

När det gäller antalet antagna till högskolans kurser så minskar det med ungefär 13 procent.

– Antalet ansökningar till kurser brukar kunna röra sig upp och ned ganska kraftigt mellan åren beroende på vilket utbud vi ger, exempelvis ökade de med 24 procent inför hösten 2019 jämfört med hösten 2018. Jag tror den stora ökningen på kurssidan kommer senare i höst för vår del. Att antagningarna till programutbildningarna går upp med drygt 26 procent är ovanligt och glädjande. Att gå en flerårig programutbildning är ett mer långsiktigt åtagande för en student jämfört med att gå en kortare kurs, säger Lars Niklasson.

Det har varit en speciell vår på Högskolan i Skövde med distansundervisning, men till hösten blir det en återgång till campusundervisning.

– Vi kommer att göra anpassningar för att återgången ska bli säker. Men det känns bra att vi kan få komma tillbaka till campus. Det är inte minst viktigt för studenterna studiesociala situation, avslutar Lars Niklasson.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.