Samarbete av stort värde

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och stålföretaget SSAB börjar ge vetenskapliga resultat.
Foto: Anna Warner
Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och stålföretaget SSAB, som handlar om metodutveckling inom artificiell intelligens, börjar ge resultat.
– Vi hade aldrig klarat av att lösa de här problemen separat, så samarbetet är av stort värde för båda parter, säger Juhee Bae, Biträdande lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

Projektets forskningsinriktning handlar om förklarande AI, alltså vad AI-automatiserade beslut grundas på.

– Det finns stor kompetens på både produktions- och forskarsidan, och tillsammans arbetar vi med att effektivisera produktionen och därmed minska resursförbrukningen och de fossila utsläppen. SSAB och forskningsgruppen arbetar nära och det finns stor transparens, säger Juhee Bae, Biträdande lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

"Det ultimata målet"

Projektet har pågått i två år och är enligt Juhee Bae nödvändigt.

– Vi hade aldrig klarat av att lösa de här problemen separat, så samarbetet är av stort värde för båda parter.

Niklas Kojola som jobbar med forskning och innovation på SSAB kommenterar:

– Att fokusera på avancerad analys av en mycket resurskrävande process är givande på flera plan. Det ultimata målet är en förbättrad processprediktion i realtid som kan minska resursbehovet och variationen. Parallellt genereras också direkt implementerbara resultat i form av ny kunskap om vissa parametrars påverkan på processen och som då kan åtgärdas eller hanteras.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.