Hoppa till huvudinnehållet

Full fart på cykelhandeln i coronatider

Publicerad:
 Fred Martinsson på Team Sportia har aldrig sålt så mycket cyklar som i år. Vilma, Sofia och Lucas Leo var spekulanter på en ny hoj.
Fred Martinsson på Team Sportia har aldrig sålt så mycket cyklar som i år. Vilma, Sofia och Lucas Leo var spekulanter på en ny hoj. Foto: Roland Svensson

Intresset för att cykla har växt till sig nästan lavinartat i landet under coronapandemin. Allt fler vill cykla på sin fritid och under semestern och nu börjar lagren sina hos leverantörerna. "Folk skriker efter mountainbike men det finns inga att få tag i", säger Fred Martinsson på Team Sportia.

Coronapandemin har lagt sig som en våt filt över många branscher, men inom cykelhandeln går tvärtom försäljningen för högtryck. Fred Martinsson på Team Sportia i Skövde har aldrig varit med om ett liknade köptryck.

– Försäljningen av moutainbike-cyklar har varit fördubblad och det har förmodligen att göra med att folk vill ut i skog och mark under pandemin. Vi har till och med haft inne hela familjer som köpt cyklar åt alla i familjen på en gång och det hör ju inte till vanligheterna annars, säger Fred Martinsson.

Vanliga motionärer står för den största ökningen av mountainbikeförsäljningen, menar Fred Martinsson.
Vanliga motionärer står för den största ökningen av mountainbikeförsäljningen, menar Fred Martinsson. Foto: Roland Svensson

Köpsuget efter just mountainbike har varit så stort att lagren ofta tagit slut hos leverantörerna och kunderna får nöja sig med det utbud som finns i butiken. Störst efterfrågan har varit i prisspannet runt 10 000 kronor, det prissegment som de flesta motionärer håller sig till.

– I år har det varit en riktig boom för all cykelförsäljning och det är vårt bästa år någonsin försäljningsmässigt. Men vi hoppas kunna få in nästa års cykelmodeller så fort som möjligt. Nu drog ju försäljningen igång rejält redan i slutet av april och mountainbikeförsäljningen gick upp med 100 procent, säger Fred Martinsson.

Sofia och Vilma Leo provcyklar en damcykel hos Fred Martinsson.
Sofia och Vilma Leo provcyklar en damcykel hos Fred Martinsson. Foto: Roland Svensson

Vanliga brukscyklar är också populärt och det är vad Sofia, Vilma och Lucas Leo letar efter.

– Det blir jag som får betala för den nya cykeln, säger Sofia Leo. Jag råkade backa över dotterns cykel med bilen så hjulen såg ut som ett s. Vi bor i Väring och fanns det cykelbana till Skövde skulle jag köpa en elcykel och pendla till jobbet. Många i Väring vill cykla men vägen är alldeles för farlig att cykla på så vi hoppas på en cykelväg nu, säger Leo.

Johan Banstorp på 30 K Sport hade kunnat sälja betydligt fler moutainbikes - om det fanns några att få tag i vill säga.
Johan Banstorp på 30 K Sport hade kunnat sälja betydligt fler moutainbikes - om det fanns några att få tag i vill säga. Foto: Roland Svensson

Cykelhandlaren Johan Banstorp på butiken 30 K Sport har också märkt av köpruschen.

– Hade jag haft ett 80-tal mountainbike till i lager hade jag nog sålt allesammans Ofta är det instegsmodellerna som har tagit slut, säger han.

 Anette Carlsson har haft elcykel i flera år. "Det är jättebra och nu är jag inne på min andra cykel, säger hon.
Anette Carlsson har haft elcykel i flera år. "Det är jättebra och nu är jag inne på min andra cykel, säger hon. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

CyklarMTBNyheterSkövdeSommar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.