• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vilken inställning har biskopen i försvarsfrågan?

Debatt
PUBLICERAD:
Öppet brev till biskop Åke Bonnier.

När man kämpar för fred utan att vara pacifist, då kan man som gammal jägarsoldat och före detta Försvarsområdesbefälhavare få höra och erfara mycket på en och samma dag.

På sajten alliansfriheten.se skriver de tre utgivarna, en jurist, en historiker, en civilingenjör, att ”Försvarsministern bluffar” (10/7). Försvarsminister Peter Hultqvist har förmått Sverige att sända ut svenska soldater på stridsuppdrag till Mali utan godkännande av FN:s säkerhetsråd. Utgivarna framhåller att detta är att undergräva FN och FN-stadgans våldsförbud. Synnerligen allvarligt för alla medborgare och institutioner.

Samtidigt läser jag i Älvsborgarna, en kamrattidning vid mitt gamla förband. Där beskriver pastor Jerker Schmidt hur kontinenten i Timbuktu, Mali, varje morgon samlas till korum – eller som pastorn uttrycker det: ”till morgonbön eller sambandsprov med högre chef, som man skulle kunna uttrycka det på militärt fackspråk”.

Själv överste 1, före detta regementschef vid jägarförband och bekännande kristen missade jag inte de hårda jägarmarscherna i obanad terräng. Jag delade då nattkvarter med läkaren och prästen i jägarlya. Läkaren, humanisten och jag ventilerade krigets villkor. Då gällde ett försvar för att bevara freden.

Efter att ha läst pastorns inlägg i kamrattidningen ringde jag min regementsläkares hustru, vars man har lämnat jordelivet. Hon visste hur nära vänner läkaren och jag var. Hon berättade följande historia. En jägargrupp var ute på fredsframtvingande uppdrag. De hejdades av en vinkande glad grupp infödda kvinnor och barn som täckte vägen. På signal slängde de sig ned och en skottlossning – även från invånarna – träffade jägargruppen.

Läkaren kunde hjälpa en skadad som läkarhustrun alltjämt har kontakt med.

I Helenakyrkan i Skövde höll tidigare försvarsminister Tage G. Petterson på FN-dagen ett flammande tal för freden. Samtidigt beklagade han att alltför många idag i ledande ställning inte tar del i den komplicerade försvarsfrågan.

Efter att ha sett de arrangerandes välvilja i kyrkan på FN-dagen var jag då mycket nöjd.

Men som Tage. G. Pettersson framhöll, kan det inte ha undgått någon ansvarig – i kyrkan – att den svenska försvarsledningen förbereder anfallskrig tillsammans med världens starkaste militärmakt, alltjämt stridande.

Vi militärer som önskar ett försvar för att bevara freden har det inte lätt. Vi får skriva i lokalpressen. Men den anfallsberedda försvarsledningen har starkt stöd i DN, SvD och Public Service.

Som kristen jämlike frågar jag med vördnad vilken inställning biskop Åke har tagit i försvarsfrågan?

Per Blomquist

Ledamot i Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.