Hoppa till huvudinnehållet

Företrädare för First hotel: "Billingehus påverkas inte av konkursen"

Publicerad:
Hotellkoncernen bakom bland annat First hotel, där Billingehus i Skövde ingår, har gått i konkurs. Foto: Anna Warner

Hotellkoncernen Maribel, med norske hotellkungen Asmund Haare i spetsen, har gått i konkurs. Koncernen driver bland annat kedjan First Hotel där Billingehus i Skövde ingår. Men Skövdehotellet påverkas i dagsläget inte av konkursen uppger Erlend Ellingsen, kommunikationsdirektör.

Den norska hotellkoncernen Maribel har gått i konkurs. Enligt uppgifter i norska medier och även i Svenska Dagbladet driver koncernen ett 50-tal hotell under varumärkena First Hotel, Moxy och Courtyard by Marriott i flera länder. Koncernen Maribel är en sammanslagning mellan hotellföretagen Belvar och First Hotels, och ägs av Mads Jacobsen, Rune Firing och Asmund Haare.

Satsningen?

Med tanke på Skövde kommuns satsning tillsammans med Asmund Haare på Billingen där utbyggnad av hotell Billingehus är en av de stora delarna blir det särskilt intressant ur Skövdeperspektiv att se vad som nu händer. Det finns flera frågetecken.

Projektet på berget fortsätter som planerat

"Påverkas inte"

Men enligt uppgifter från Erlend Ellingsen, kommunikationsdirektör First hotel, påverkar konkursen i dagsläget inte de svenska hotellen i First hotel och därmed inte heller Billingehus.

All personal på Billingehus har varslats om uppsägning

– Driften i Sverige är samlad under egna bolag och kommer således inte att påverkas. Billingehus ägs av Host, ett bolag under Flying Elephant-koncernen. Detta är med andra ord en annan koncern än den som gick i konkurs.

Vill träffa First

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) säger till SLA att det är en "tråkig utveckling".

– Men vi har ett avtal med fastighetsägaren Host och jag anser att det avtalet är säkert och stabilt. Vi kommer att följa utvecklingen, det är för tidigt att dra några slutsatser om eventuella konsekvenser idag.

Jonsson räknar med att ha ett möte med First efter semestern.

– Då kanske vi kan få en samlad bild av läget. Vi har en positiv utveckling på Billingen nu och vill givetvis att hotellet fortsätter sin renovering.

"Stökig situation"

Kommunalrådet Johan Ask (S) nåddes på torsdagsmorgonen av nyheten om norska hotellkoncernens konkurs.

- Jag känner inte exakt till hur deras bolagskonstruktion ser ut men jag vet att Maribel inte är moderbolag till Host, som ju äger Billingehus. Det är istället Flying Elepahant som äger Skövdehotellet. Men de ingår ju ändå i samma koncern så det är klart att det är en stökig situation.

-Billingehusägarna har ju också tidigare visat att de saknar likviditet och under coronapandemin har det ju knappast blivit bättre.

Stängde i Skövde

Billingehus stänger ned hotellet under sommarsäsongen

I slutet av juni stängde Billingehus all verksamhet under sommaren. Samtidigt blev då ett 20-tal anställda av med sina jobb enligt ett tidigare varsel. Hotellkedjan stängde då även hotell på andra platser i landet där man inte får tillräckligt med gäster.

Artikeltaggar

BillingehusNorgeNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.