• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skövde kommun: Inget skräp i toaletten

Miljö
PUBLICERAD:
Våtservetter som spolas ner i toaletten ställer till med problem.
Foto: Per Engelbrektsson, ARKIV
Inga fler våtservetter i toaletten. Det är budskapet från Skövde kommun som tröttnat på att våtservetterna ställer till med problem.

Allt fler använder våtservetter av olika typer i hemman vid städning, men det leder till problem. Det skriver Skövde kommun på sin hemsida och uppmanar folk till att använda papperskorgen istället för toaletten när man gör sig av med sina våtservetter.

Problemet med att spola ner våtservetter efter användning ligger i att våtservetterna är gjorda av våtstarka och sega fibrer. De är alltså gjorda för att hålla formen och inte gå sönder. När våtservetterna hamnar i avloppsreningsverket fastnar dem i varandra vilket leder till att den pump som finns på pumpstationen stannar.

Vid stopp måste Skövde Vatten och Avlopp skicka ut en drifttekniker och plocka isär pumpen manuellt. Enligt Skövde kommun är stoppen både tidsödande och och kostsamma. Dessutom kan de påverka miljön i vattendrag.

Vidare påpekar Skövde kommun att även våtservetter som marknadsförs som nedspolningsbara eller komposterbara är gjorda i liknande material och därför inte heller ska spolas ner i toaletten.

Våtservetter inte ett nytt problem

Våtservetter i toaletten är dock ingen ny företeelse, utan har även tidigare år varit ett problem. 2017 fick drifttekniker jobba hårt i Ulvåker för att få bort stora mängder våtservetter från pumparna.

– När driftteknikerna kommer dit ser det ut som rivna trasmattor men när man tar isär det så är det våtservetter. Det enda pappret som stationen är gjord för är toapapper, sa Sven-Eric Stenermark, dåvarande enhetschef för Skövde vatten och avlopp, till SLA då.

– Förutom att det här belastar beredskapen när man måste åka dit utanför arbetstid så måste man alltid vara två personer av säkerhetsskäl. Det gör att vi kommer efter med andra saker när vi hela tiden måste åka ut och rengöra pumparna.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.