"Tarzan" kopierar Stig H:s bedrift i storloppet

Trav/spel
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stefan "Tarzan" Melander har vunnit Elitloppet, men aldrig Stochampionatet. I helgen hoppas han att det är dags.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Fem hästar till start varav fyra är egenuppfödda. Det Stefan Melander har lyckats med i årets upplaga av Stochampionatet måste anses vara en svårslagen bedrift.
– Jag tror mycket på Ganga Bae om hon fortsätter hålla den form hon visade i uttagningsloppet, säger han.

Faktum är att det var snubblande nära att Stefan "Tarzan" Melander kvalade in ytterligare en häst till finalen. Med minsta möjliga marginal blev hans sista kvalhäst utslagen när uttagningsloppen kördes i fredags på Axevalla, den travbana i landet som har allra längst upplopp.

För de fyraåriga, svenskfödda ston som där gör upp i det mest prestigefyllda unghästloppet som finns för ston i svensk travsport brukar det där upploppet kännas oändligt.

Saknar seger

Två lopp inom loppet av nio dagar över 2 640 meter är en prövning. Prix d’Amerique-vinnare som Queen L. och Ina Scot tillhör skaran som har lyckats liksom den forna världsrekordhållarinnan Giant Diablo.

Listan på talangfulla ston vars framfart däremot tagit stopp i just Stochampionatet kan göras ännu längre.

Melander har vunnit de flesta stora lopp som går att vinna både nationellt och internationellt. En fullträff i Stochampionatet saknas dock trots flera tappra försök. För åtta år sedan hade han andrahandsfavoriten Digital Darling, som såg ut att gå mot segern, framme i ledningen, men som stumnade helt över upploppet.

– Ett annat år när vi hade chansen fick loppet blåsas av på grund av att en häst gick omkull och dog. Nej, vi har inte haft något flyt i Stochampionatet, men nu hoppas jag det kan vända, säger han.

"Gjort något rätt"

Att ha fem finalister i Stochampionatet är en svårslagen bedrift, men inte något unikt. Stig H Johansson lyckades med samma sak 2005, men ingen av de fem finalisterna fick med sig någon del av priskakan.

– Stig var ju dominant i Stochampionatet under många år så det tyder väl på att jag gjort något rätt om jag också lyckats få med fem hästar. Av dem är det Ganga Bae jag har störst förhoppningar på. Jag tror mycket på henne om hon håller den form jag tror hon ska ha, men blir det tokkörning är det nog inte omöjligt att ytterligare någon häst från vårt stall kan sluta långt fram.

Till samtliga fem hästar nyttjar han andra kuskar. Någon tanke på att åka till Axevalla utanför Skara och själv köra en av finalisterna hade han aldrig.

– Nej, det tar för mycket tid att ge sig iväg. Jag behöver vara hemma och preparera banorna så vi har fina förutsättningar när vi ska träna på måndag morgon.

Stochampionatet

Sveriges största fyraåringslopp för de inhemska stona har körts varje år sedan 1969. De första åtta upplagorna avgjordes över 3 100 meter, men därefter har loppet avgjorts över 2 640 meter. Förra veckans uttagningslopp innehöll 72 hästar varav tolv kvalificerade sig till finalen där vinnaren tar hem 2,4 miljoner kronor.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.