• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Plats åtta för Västra Götaland i ekorankning

Miljö
PUBLICERAD:
Västra Götaland hamnar på en åttonde plats i ekorankning för djurhållning och jordbruksmark.
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Västra Götaland hamnar på en åttonde plats i KRAV:s ekorankning för djurhållning och jordbruksmark.

Under 2019 var 29 procent av kor och får i Västra Götaland ekologiskt hållna och 25 procent av jordbruksmarken brukades för ekologisk odling och bete. Det enligt statistik från Jordbruksverket. Det placerar Västra Götaland på plats åtta i landet av Sveriges 21 län i KRAV:s ekorankning.

I landet var motsvarande siffror 23 procent för djur och 19 procent för ekologiskt jordbruksmark.

– Västra Götaland ligger bra till både när det gäller ekologisk djurhållning och användning av åker- och betesmarker. På en ekologisk och KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, säger Anita Falkenek, vd på hållbarhetsmärkningen KRAV i ett pressmeddelande.

Sveriges mål är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.