• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Övernattningskrav stoppar svenskar i Danmark

Resor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Svenskar som inte har ett särskilt skäl att besöka Danmark kan stoppas vid gränsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svenskar från tolv län släpps in i Danmark, men det är inte samma krav som gäller för samtliga. De som inte känner till kraven på giltiga skäl till besöket eller har minst sex bokade övernattningar riskerar att avvisas vid gränsen, vilket har drabbat ovetande svenskar som stoppats, rapporterar Sydsvenskan.

Svenskar från Skåne, Blekinge och Halland omfattas av speciella regler och får resa in i Danmark utan särskilda skäl. Men de som kommer från något av de övriga nio gröna länen måste ha skäl eller minst sex bokade övernattningar i landet för att släppas in. De bokade övernattningarna ska bevisas. Övriga skäl är exempelvis att jobba i landet eller att du ska besöka en närstående, enligt danska polisens hemsida.

De nio gröna länen som har särskilda krav om till exempel övernattning är: Västerbotten, Jämtland, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro, Värmland, Kalmar och Kronoberg.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.