Snart är Krabat hemma igen

Nyheter
PUBLICERAD:
I lördags hittades hästen Krabat i Tidanån. Den elvaårige nordsvensken är kvar på hästakuten i Skara, men ska förhoppningsvis komma hem inom några dagar.
Foto: Privat
I lördags räddades hästen Krabat ur ån Tidan.
Ett blödande sår gjorde att den elvaårige nordsvensken kördes till hästakuten i Skara.
– Nu mår han bra igen och jag hoppas att han får komma hem i slutet av veckan, säger ägare Torbjörn Johansson.

Det var efter lunch i lördags som två förbipasserande hittade hästen i närheten av kraftstationen i Tidavad. Då hade Krabat fastnat i dyn.

– Det var ren tur att de såg honom, vi vet ju inte hur länge han hade legat där, säger hästägare Torbjörn Johansson.

Hästhagen som Krabat går i ligger en och en halv kilometer från stället där han hittades.

– Han måste ha gått ner till ån för att dricka eller beta vid strandkanten och hamnat i vattnet. Sedan har han simmat eller färdats med strömmen, det är ju ganska bra djup där.

600 kilo häst

Krabat, som är en elvaårig nordsvensk, väger ungefär 600 kilo. Att få loss honom ur dyn och upp ur ån var inte helt lätt.

Bara huvudet och lite av ryggen var ovanför ytan när räddningstjänsten tillkallades.

En timme senare hade Krabat kommit upp ur vattnet. Tillsammans med sin son, räddningstjänsten och veterinär kämpade Torbjörn och Krabat.

– Han var medtagen och trött där han låg. Veterinären kunde ge honom dropp och tack vare det fick han lite mer energi. Vi drog i rep som satt i grimman och tack vare att han piggnat till orkade han kravla sig upp, berättar Torbjörn.

En teleskoplastare kom till platsen, men den behövde aldrig användas.

– När han väl kommit upp blödde det ganska mycket från ett sår som var på insidan ena bakbenet. Veterinären på plats kunde snabbt få stopp på blödningen, men vi åkte till hästakuten med honom.

Där är Krabat fortfarande kvar.

– Såret var djupt. En artär var skadad, så han har fått vara kvar i Skara, men han har piggnat till och mår bra. Jag hoppas att han får komma hem nu på torsdag eller fredag.

Med Krabat tävlar Torbjörn i sportkörning.

– Vi är anmälda till årets SM för nordsvenskar i slutet av september. Men det känns tveksamt om vi är med där i år. Det viktigaste är så klart att han blir helt bra.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.