Vill forska om hemarbete under corona

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Thomas Andersson, professor i företagsekonomi, vill ta reda på hur hemarbetet har påverkat.
Foto: Anna Warner/arkiv
Hur har hemarbetet under pandemin påverkat arbetsvanor och medarbetarskap? Det vill Thomas Andersson, professor i företagsekonomi på högskolan, undersöka tillsammans med tre andra forskare.

Sedan mitten av mars jobbar många hemifrån. En forskargrupp vill nu undersöka effekterna av det och hur det påverkar medarbetarskap och arbetsvanor.

Uthängd över stupet

Thomas Andersson, professor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde, är en av dem har jobbat hemma. Han menar att han som lärare är van att arbeta självständigt, och att utmaningen snarare varit tekniken.

– Det är spännande att se vad man klarar av när man inte har något val. Det är säkert en teknikförändring som skulle ha tagit 10 - 20 år annars. Ibland är det nyttigt att bli uthängd över stupet för det kan skapa förändringar, säger han i ett pressmeddelande.

Är delaktig

Thomas Andersson är övertygad om att pandemin kommer förändra sättet vi arbetar framöver. Att vi kommer värdesätta det vi hade, men även använda det nya vi lärt oss. Med nya förutsättningar utmanas medarbetarskapet på olika sätt.

– Medarbetarskap innebär att jag som medarbetare är delaktig i ledningen av mitt arbete, att jag skapar mitt sätt att utföra arbetet i dialog med chefen. Inte efter order.

Sämre förutsättningar

På längre sikt tror han dialogen mellan chef och medarbetare inte kommer att ha samma kvalitet och att arbete på distans ger sämre förutsättningar för relationsbyggande.

Tillsammans med Christian Gadolin, Högskolan Väst, Stefan Tengblad, Göteborgs universitet (tidigare professor vid Högskolan i Skövde) och Helen Stockhult, Örebro universitet, ska Thomas Andersson skicka in sin ansökan om forskningsanslag under sommaren eller hösten.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.