Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda start för Mattias som polsk förbundskapten

Publicerad:
Reporter Johan Espefält
Johan Espefält
johan.espefalt@sla.se
Mattias Grimstoft från Skövde Saints är förbundskapten för det polska landslaget i softboll och i helgen gör han sitt första besök i Polen.
Mattias Grimstoft från Skövde Saints är förbundskapten för det polska landslaget i softboll och i helgen gör han sitt första besök i Polen. Foto: Johan Espefält

Den första tiden som förbundskapten för det polska softbollandslaget har inte blivit som Mattias Grimstoft hade tänkt sig.

Nu i helgen åker han till Polen för första gången sedan han tog över i februari.

– Det ska bli spännande att äntligen få åka dit, säger Mattias.

Efter att ha varit förbundskapten för det svenska ungdomslandslaget i 15 år och sedan seniorlandslaget i tio år hoppade Grimstoft på uppdraget som polsk dito i början på året, men på grund av coronapandemin så har första tiden i den nya rollen blivit annorlunda.

Bland annat så har han inte kunnat resa till Polen, men nu är det dock dags. På fredag åker han till polska Kutno för att kolla på matcher och träffa representanter inom den polska softbollen.

– Det skulle ha gjorts i mars redan, men det blev försenat allting, säger han.

Under våren och sommaren har han i stället fått följa softbollen i Polen på distans. Han har sett matcher på webben och haft kontakter via e-post och telefon.

Nu ser han fram mot att få uppleva softbollen på plats.

– Det ska bli riktigt kul att äntligen få träffa dem och få se spelet live, konstaterar Mattias, som till vardags är verksam i Skövde Saints.

Grimstoft ny förbundskapten för polska landslaget

Samtidigt som det ska bli roligt att komma dit finns det också ett visst mått av nervositet inför helgen och det nya uppdraget.

– Det är lite nervigt, det är inget snack om det för det är en stor grej. Jag ska träffa ledare, uppleva allt runt om och prata idéer om hur vi ska jobba fram polsk softboll inom de närmaste två åren, fortsätter han.

Turnering

Under coronapandemin, när det inte har varit möjligt att genomföra vanligt seriespel, så har det polska förbundet valt att arrangera turneringar där samtliga softbollag medverkar och spelar mot varandra.

I helgen är det en sådan turnering och Mattias får chansen att se ett flertal matcher.

– Det kommer att bli en spännande och intensiv helg, säger 49-åringen.

Egentligen skulle EM ha spelats i juni, men på grund av restriktionerna runt corona sköts mästerskapet upp ett år och äger rum i Italien nästa sommar. Nu riktar Grimstoft blickarna dit och får lite tid på sig att jobba med spelarna och laget.

– Vi har lite att pilla med, men man kan inte göra allt. Just nu ska vi hitta ett lag och bygga ihop det för att komma ner till Italien och verkligen kunna bjuda på bra softboll, säger Mattias.

Det polska förbundet har som målsättning att vara topp tolv i Europa.

– Det går att nå även om det kommer att bli tufft, säger Mattias och gläds åt utmaningen.

– Det är kul och man får en morot, fortsätter han

Förutom det sportsliga runt laget och arbetet mot EM nästa år så är tanken att Mattias även ska jobba med andra bitar för att utveckla polsk softboll.

– Det polska förbundet har en idé om att en polsk ledare ska bli förbundskapten och deras tanke är att jag ska vara mentor och hjälpa till i ledarutvecklingen, förklarar Mattias Grimstoft.

Han är glad över den här möjligheten och ser fram mot att få jobba med det polska landslaget.

– Det gäller bara att ta den här chansen, försöka lyfta polsk softboll och göra något riktigt positivt, avslutar han.

Artikeltaggar

Mattias GrimstoftSkövde SaintsSoftboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.