• idag
  18 sep
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  19 sep
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Räkna med en tuff höst

Ledare
PUBLICERAD:
Den 13 september skall IFK Skövde premiärspela mot Alingsås i Handbollsligan är det tänkt. Blir det inför tomma läktare?
Foto: Oscar Rickstrand
Smittspridningen av coronaviruset i Sverige ligger på låga nivåer just nu. Det skapar förväntningar inom idrott och kultur att det kan börja tillåtas publik igen – under kontrollerade former, skall tilläggas.

Jag kan förstå synpunkterna när man ser bilder från semesterorter, stormarknader och köpcentrum där det är svårt att undvika trängsel och hålla avstånd.

När det gäller publika arrangemang har det varit stängt sedan i mars och tolkar man Folkhälsomyndigheten så lär det dröja innan det kommer att tillåtas publik i någon större omfattning på matcher och konserter.

För även om smittspridningen visar på låga tal så lyder budskapet att pandemin långt ifrån är över och skälet till de låga talen är regelverket som bland annat förbjuder sammankomster på fler än 50 personer.

En tydlig signal som gör att idrotten inte skall hoppas för mycket på att restriktioner skall lättas är när statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att det är viktigt att man ligger kvar på en låg nivå när det gäller event av olika slag.

Samtal fördes

I veckan har idrottens företrädare träffat regeringen. Naturligtvis bra med en dialog och att problemen klarläggs i den kris som just nu pågår. Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, Amanda Lind, (jo, så är den formella beteckningen på hennes uppdrag), lyssnar och säger sig förstå problemen och det kommer en del positiva signaler. Vad de innebär återstår att se. Regeringen skall återkomma inom några veckor. Att idrotten inte har en egen minister är för mig obegripligt, men det är en annan historia.

Jag tror inte man skall ha några stora förhoppningar med tanke på den bedömning som Folkhälsomyndigheten gör.

Allt talar för en höst med fortsatta restriktioner det lär behövas åtskilliga miljoner i stöd för att inte idrott skall gå under. Jag utgår ifrån att sådana åtgärder också diskuteras.

Vi kommer ändå se klubbar i olika idrotter som får kasta in handuken. Det är den bistra sanningen.

Några har redan gjort det. Svenska mästarna i innebandy för damer IKSU har lagt ner, svenska mästarna i speedway Smederna från Eskilstuna har hoppat av elitserien. Allsvenskan i ishockey har sagt att de inte kommer att spela utan publik.

I England har Arsenal aviserat 55 anställda om uppsägning i spåren av covid-19. Detta är nog tyvärr bara början om inget radikalt händer.

Konstgjord andning

I nuvarande läge kanske det är lika bra att ställa in helt. Det som nu pågår i idrottsvärlden inför tomma läktare känns som konstgjord andning.

Visst, det låter helt knäppt att sätta idrotten på paus, men frågan är om det finns något val om det inte blir ett stopp på pandemin. Just nu ökar smittspridningen i vår omvärld igen.

Det stora hoppet heter vaccin, det kommer en del positiva signaler om det, bara hoppas det fortsätter så.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.