Hoppa till huvudinnehållet

Fler danska kommuner skärper munskyddskrav

Publicerad:
Passagerare med munskydd på en buss i Århus.
Passagerare med munskydd på en buss i Århus. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix/TT

Spridningen av coronaviruset verkar öka i Danmark. Nu skärper sex kommuner kraven på munskydd.

Varje coronasmittad person i Danmark sprider nu i genomsnitt sjukdomen vidare till 1,4 personer, en siffra som har stigit den senaste tiden.

– Det finns anledning till oro, och det finns inte minst anledning att agera snabbt, sade hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens på måndagen.

Han säger att det finns oroande smittspridning i flera kommuner – och på sex håll införs krav på munskydd i kollektivtrafiken. Det rör sig om kommunerna Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg, Favrskov och Århus.

Århus har blivit något av en smittohärd, där hälften av förra veckans 756 nya fall i landet registrerades.

Målet är att begränsa smittan igen så att man kan undvika en regelrätt nedstängning. Det är heller inte nödvändigt med en sådan, enligt statsminister Mette Frederiksen.

– Vi kommer att göra väldigt mycket och gå väldigt långt för att undgå en nedstängning. Det är helt enkelt för dyrt för Danmark, säger hon till danska TV2.

Artikeltaggar

CoronavirusetDanmarkInrikes/utrikesSkyddsutrustningVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.