• idag
  19 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mullrande hyllning väntar Västergötland

Nyheter
PUBLICERAD:
På lördag kommer tio Saab Safirflygplan att mullra över Västergötland.
Foto: Tim Jansson / Jugg.se
På lördag kommer Team 50 som är en civil flyguppvisningsgrupp att hylla avlidna i covid-19 och sjukvårdspersonal som kämpar i tuffa tider.
– Det går att visa uppskattning på olika sätt, det kan vara att sjunga, dansa eller spela musik, men det kan vara genom att flyga också, säger Alf Ingesson Thor.

På lördag är det bara att rikta blickarna mot skyn. Då kommer tio Saab Safir-flygplan att mullra fram över den Västgötska himlen för att hylla, bland annat, sjukvårdspersonal som fortsätter att kämpa under covid-19-pandemin.

– Vi kallar det för Coronaflygning. Det är en hyllning till vårdpersonal, sjuka, anhöriga och avlidna. Vi vill göra någonting som kan lätta upp stämningen och se lite speciellt ut på himlen. Det går att visa uppskattning på olika sätt, det kan vara att sjunga, dansa eller spela musik, men det kan vara genom att flyga också. Det handlar om att visa att man bryr sig.

Det kommer att mullra härligt på lördag då?

– Ja, det kommer det att göra. De låter bra de här maskinerna, de mullrar bra så det blir härligt.

Flygplanen kommer att lämna Skövde vid ett-tiden på lördag och sedan flyga över Västergötland ner till Göteborg för en kort paus på Säve flygplats. På vägen dit kommer de passera Skara, Vara och Alingsås. På vägen hem till Skövde kommer de passera Landvetter, Borås och Falköping.

– Alla piloter är i princip gamla flygvapenpiloter som numera är pensionerade. Hälften av gänget är 70 plus och jag kan säga att det här är något som vi som enskilda personer betalar själva. Det är inga sponsorer eller bidrag på något sätt, utan vi betalar det här själva och tar av våra stackars fattigpensionärspengar.

Värt att notera är att ställföreträdande flygvapenchefen, Anders Persson, kommer att vara andrepilot i ett av flygplanen.

– De tyckte att det var värt att vara med och deltaga och det är ju trevligt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.