• idag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fastighetsägare behöver minska energianvändningen

Debatt
PUBLICERAD:
Lägenhetsbeståndet i Västra Götaland måste energirenoveras för att byggnadernas klimatavtryck ska minska, menar debattskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lägenhetsbeståndet i Västra Götaland måste energirenoveras för att byggnadernas klimatavtryck ska minska. Men det krävs både styrmedel och incitament från staten för att inte boende och hyresgäster ska behöva stå för kostnaden. Med gröna lån och klimatomställningsbidrag kan regeringen hjälpa fastighetsägare att bidra till klimatmålen.

Energieffektivisering av svenska byggnader spelar en nyckelroll i klimatomställningen. Energianvändningen i enfamiljshus, flerbostadshus och lokaler står för drygt 20 procent av Sveriges totala årliga energianvändning, det vill säga cirka 85 TWh. Av det står flerbostadshusen för cirka 30 TWh. Samtidigt blir efterfrågan på el allt större när transport- och industrisektorn ställer om.

Tyvärr är baksidan av den effektiva svenska energiproduktionen med låga energipriser att landets fastighetsägare saknat incitament att hålla nere bostädernas energianvändning. Det får stora konsekvenser eftersom det påverkar Sveriges möjligheter att nå det övergripande klimatmålet om noll nettoutsläpp till 2045.

I veckan släppte Swedisol vårt årliga energieffektiviseringsindex som visar på stora skillnader i energianvändning mellan länen. Eftersom skillnaderna inte bara kan förklaras av väderförhållanden visar de att mycket kan åstadkommas genom lokala drivkrafter och ambitioner.

Under 2018 hade Västra Götalands lägenheter en genomsnittlig energianvändning på 11,4 megawattimmar per lägenhet, vilket är en minskning med 0,7 procent under de senaste fem åren. Det placerar Västra Götaland på tolfte plats bland landets 21 län i Swedisols energieffektiviseringsindex.

Även om nybyggda flerbostadshus byggs mer energieffektivt i dag har vi ett åldrande fastighetsbestånd i hela landet med stora renoveringsbehov om byggnadernas energianvändning ska minska. Därför behöver regeringen införa styrmedel och ge fastighetsägarna incitament att energirenovera. Vi föreslår därför att regeringen:

1. Möjliggör för gröna lån till de fastighetsägare som behöver energirenovera sina fastigheter.

2. Inför ett klimatomställningsbidrag (energirot) till alla fastighetsägare för att överbrygga skillnaden mellan den fastighetsoptimala kostnaden och den samhällsoptimala kostnaden.

3. Skapar incitament för energieffektiva byggnader genom ett bonus-malus-system på fastighetsskatten kopplat till energideklarationen.

Nu när klimatomställningen inom många sektorer tagit fart är det dags för regeringen att sätta ner foten så att fastighetsägare och byggbolag i Västra Götaland också bidrar till minskad klimatpåverkan. Först då blir det möjligt för Sverige att nå klimatmålen.

Mats Björs, vd, Swedisol

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.