Hoppa till huvudinnehållet

Samtal med motprestation i nytt konstprojekt

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Konstnären Monique Wernhamn bjuder in till samtal under The Sustainable Woman Feedback Klinik, motprestationen är en gentjänst.
Konstnären Monique Wernhamn bjuder in till samtal under The Sustainable Woman Feedback Klinik, motprestationen är en gentjänst. Foto: Roland Svensson

Tjänst mot en gentjänst är konceptet för konstnären Monique Wernhamn. Under projektet med The Sustainable Woman Feedback Klinik bjuder hon in till samtal mellan fyra ögon, men bara om hon får en motprestation. På hennes önskelista kan man välja från vitt skilda ämnen, till exempel en middag, skogsutflykt eller att spela schack.

The Sustainable Woman (Den hållbara kvinnan) är ett projektparaply som konstnären Monique Wernhamn arbetat under sedan några år tillbaka. Senast hon besökte Skövde och Konstmuseet var 2016 då några av kommunens feriepraktikanter ingick i hennes projekt "Vad är arbete".

Ungdomarna fick testa på att gräva en grop, för att sedan fylla igen den. Ett rätt meningslöst arbete kan tyckas, men mer uppskattat än att sitta på ett varuhus i en solstol och läsa eller slappa under parollen "Jag vilar lite". Något som tydligen tråkade ut eleverna.

– Sustainable Woman Feedback Klinik blir en ytterligare episod. Jag bjuder in till en konsultation under en timma, i utbyte mot en gentjänst. Det finns en tendens i samhället att jaga pengar och ett arbete med utbyte av tjänster kan visa på en cirkulär ekonomi, säger Wernhamn.

– Man kan se andra värden i vårt samhälle och min konst är en slags motståndshandling eller en illustration till en utopisk verklighet, säger hon.

 The Sustainable Woman Feedback Klinik hålls i Rosa husets residensateljé.
The Sustainable Woman Feedback Klinik hålls i Rosa husets residensateljé. Foto: Roland Svensson

De som bokar in sitt möte via museets hemsida kan se fram mot en timma i konstnärens sällskap- där hon själv också blir en slags försökskanin. Feedback- kliniken hålls i Konstmuseets residensbostad i Rosa huset mellan 30 augusti och 3 september.

För att underlätta motprestationen har Monique listat ett antal gentjänster man kan välja på, om man nu inte har en egen idé vill säga. Datorhjälp, hjälp hitta en mecenat, en lunchlåda, vinkväll eller spela schack (helst mot någon dålig spelare) är några exempel.

– På fredag och lördag ska jag cykla runt med en lådcykel för att träffa människor, det blir kaffe och spontana samtal, säger hon. Jag utsätter mig för en utmaning och det ena mötet blir inte det andra likt.

Artikeltaggar

KonstSkövde konstmuseum

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.