Den här veckan kommer de första breven gå ut med erbjudande till alla 50-åringar i Västra Götaland att testa sig för prostatacancer.
Erbjudandet som går ut från och med den 2 september gäller alla män som fyller eller har fyllt 50 år under 2020.
Under 2020–2022 kommer 36 000 män födda 1970–1972 få ett brev hem med information om fördelar och nackdelar med testning för prostatacancer och ett erbjudande om att testa sig.
För den som väljer att testa sig är första steget att lämna ett blodprov, ett så kallat PSA-test, på en vårdcentral eller provtagningscentral som är ansluten till projektet. Om PSA-värdet är över en viss nivå erbjuds en magnetkameraundersökning av prostatan och eventuellt vävnadsprov, för att ta reda på om det förhöjda värdet beror på en godartad prostatasjukdom eller cancer.
70 fler fall
– I pilotprojektet har vi valt att erbjuda testning till män som fyller 50 år under de här tre åren, eftersom det är från den åldern det är lämpligt att testa sig och för att gruppen är lagom stor för ett pilotprojekt. Vi räknar med att hitta ungefär 70 fler fall av prostatacancer per år i projektet, säger Rebecka Arnsrud Godtman, medicinsk ansvarig för organiserad prostatacancertestning och specialistläkare i urologi, i ett pressmeddelande.
Regionalt cancercentrum väst samordnar pilotprojektet på uppdrag av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Bakgrunden till projektet är att Socialdepartementet år 2018 gav i uppdrag åt Regionala cancercentrum i samverkan att ta fram en handlingsplan för hur den utbredda, oorganiserade PSA-testningen skulle kunna standardiseras och effektiviseras. Socialstyrelsen stödjer regionala utvecklingsprojekt om organiserad prostatacancertestning som ökar kunskapen på området.
Många fler
Målet för Västra Götalandsregionens pilotprojekt är att prostatacancertestning i framtiden ska utföras på ett strukturerat, jämlikt och kvalitetssäkrat sätt, med möjligheter till testning för alla män i Västra Götaland som är 50–74 år.
Enligt pressmeddelandet bevakas läget inom vården noggrant avseende covid-19. Efter diskussion med berörda vårdenheter och regionledningen bedömer projektledningen att pilotprojektet kan påbörjas. Om läget förvärras kan testningen komma att pausas.